Creëer rust en balans in je huis met de 60-30-10 regel

Een kleurenpalet zegt veel over een huis of woonkamer. Zo kunnen de kleuren in een ruimte de sfeer bepalen. Met de 60-30-10 regel maak je een gebalanceerd kleurenpalet voor een ruimte, zo heb je een vrolijke en kleurrijke ruimte maar kom je alsnog tot rust. Meer over deze regel lees je verder in de blog.

Image alt text-image

Wat houdt de 60-30-10 regel in?

De 60-30-10 regel gaat ervan uit dat een kleurenpalet gebaseerd is op drie kleuren, de primaire kleur, secundaire kleur en de accentkleur. De drie kleuren worden in verschillende verhoudingen toegepast. De hoofdkleur bepaalt 60% van de muur in een ruimte en hiermee is deze kleur ook bepalend voor de sfeer. De nuance kleur zal 30% van de ruimte invullen en de overige 10% maak je af met de accentkleur. De verdeling die gebruikt wordt zorgt ervoor dat het kleurenpalet voor elke ruimte zeer gebalanceerd is. Kijk ook nog even naar de blog over de 11 nieuwe kleuren van Farrow & Ball voor wat kleuren inspiratie.

Een mooi voorbeeld van de 60-30-10 regel is hieronder in de foto te zien. Hier wordt de hoofdkleur bepaalt door een hele licht groene tint die het grootste deel van de muur vult. Daarnaast is er een donkergroene tint te zien die de rest van de muur vult en de stoelen ook. Als accentkleur is er gekozen voor een grijsachtige kleur deze is terug te zien in de lamp en op de grond bij de openhaard.

Hoe kan je de 60-30-10 regel toepassen in je interieur

Als we de regel toepassen op een woonkamer of slaapkamer dan wordt het grootste oppervlak van de muren geschilderd met de hoofdkleur (60%). Een kleinere muur en eventueel meubels komen in de nuance kleur (30%) en de resterende 10% van de accentkleur blijft over voor de kleinere elementen in de woonkamer, zoals kozijnen of eventuele accessoires.

Het toepassen van de 60-30-10 regel kan op veel verschillende manieren. Voor een kalmere uitstraling kan je kiezen voor zachte tinten, zo creëer je ook het meeste balans in een ruimte. In het voorbeeld hieronder is het 60-30-10 principe goed te zien. De hoofdkleur Transcend bepaalt 60% van de kamer en daarmee ook de sfeer in deze slaapkamer. De nuance kleur Big Cypress dekt 30% van de kamer en geeft zorgt hier voor een leuk contrast tussen de hoofd- en secundaire kleur. Voor de overige 10% is in deze kamer gekozen voor Misty Aqua. Deze kleur zorgt voor een finishing touch en de lichtblauwe tint voegt wat frisheid toe aan het kleurenpalet.

Image alt text-image

In principe wordt er gekozen voor een lichtere tint als de hoofdkleur en de accentkleur wordt dan een donkere tint. Wil jij liever een keer anders zijn dan de rest dan kan je natuurlijk ook ervoor kiezen om dit om te draaien. Kies een donkere tint als hoofdkleur die 60% opvult en kies voor de secundaire- en accentkleur, lichtere tinten die vullen de resterende 30% en 10% aan. Je kan hieruit verschillende combinaties maken kies je voor dezelfde kleuren of ga je verschillende kleuren combineren met elkaar. De keuze hiervoor verschilt per persoon, bekijk de kleurenwaaiers op onze website.

In het voorbeeld hieronder is te zien hoe een donkerdere tint wordt toegepast met dit principe. Je ziet hier een donkerblauwe kleur die als hoofdkleur is gekozen en de sfeer wederom bepaalt in dit geval. Het wordt voor 30% aangevuld met een lichtere paarse tint. Voor de laatste 10% is er gekozen voor een lichte zilveren kleur die ervoor zorgt dat de kamer niet te donker wordt.

Bestel jouw kleuren bij verfwebwinkel

Ben jij er al uit welke primaire-, secundaire- en welke accentkleur je gaat kiezen. Ga dan snel naar onze website om te kijken of wij deze kleur voor je kunnen mengen. Voor vragen en advies over verf kan je altijd contact opnemen met onze verfspecialisten op de klantenservice.

Image alt text-image