Handige tips om te weten voordat je begint aan het schilderen van muren

Wil je muren gaan verven? Dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Door deze praktische tips toe te passen, kom je tot het mooiste resultaat.

Image alt text-image

Vind de juiste verf voor elke toepassing

Elke toepassing heeft een verschillende soort verf nodig. Denk bijvoorbeeld aan grondverf, muurverf, verschillende soorten glans, et cetera. Het zijn allemaal keuzes die je kunt maken. Maar dan moet je wel van tevoren weten wat je nodig hebt. Het kan zijn dat het allemaal een beetje overweldigend is. In dat geval is het een goed idee om onze experts om raad te vragen. We helpen je graag met een deskundig advies.

Onze eigen meester-schilder Piet legt je ook graag het een en ander uit over hoe je verf gebruikt en hoe je verf het beste kunt aanbrengen. Bekijk bijvoorbeeld onze#N/A.

Kleur bekennen

Doe onderzoek naar het vinden van de juiste kleur. Houd daarbij rekening met de lichtinval. Een kleur ziet er anders uit in een matig verlichte omgeving dan in een lichte omgeving. Vergelijk verschillende kleuren met elkaar. Een trucje is om drie verschillende varianten van een bepaalde kleur naast elkaar te houden. Je kunt ook een kleurenwaaier gebruiken. Dan weet je welke kleur het beste uitkomt.

Bereken hoeveel verf je nodig hebt

Wil je een muur verven? Dan kun je bepalen hoeveel verf je nodig hebt door de lengte van de muur x de breedte van de muur te berekenen. Je komt dan op een aantal vierkante meter. Daarvan trek je de oppervlakte van de ramen en deuren af. Deel het getal door 8, en je weet gemiddeld hoeveel liter verf je nodig hebt.

Even een zijsprongetje: voor deuren is een vaste regel. Met 2,5 liter verf kun je zo’n zes deuren schilderen, als je twee lagen verf aanbrengt. Bij plinten komt weer wat rekenwerk kijken: de lengte van de plint x de hoogte van de plint, en het resultaat delen door 12. Wat overblijft, is het aantal liter verf dat je nodig hebt. Houd er altijd rekening mee dat dit gemiddelden zijn en elk product van elke leverancier een ander verbruik hanteert.

Behandel je object voor met grondverf of primer

Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk dat je de ondergrond voorbehandelt als deze. Dat doe je bij voorkeur met grondverf. Ook bij een muur is het voorstrijken met grondverf heel belangrijk. De grondverf zorgt voor de perfecte verbinding tussen verschillende lagen. Voorstrijken is alleen nodig bij onbehandelde ondergronden.

De belangrijkste eigenschap van grondverf of primer is dan ook dat het hecht. De twee lagen hechten aan elkaar, zodat je de juiste hechting krijgt voor de nieuwe verflaag.

Gebruik aluminiumfolie

Misschien ken je de trucjes met schilderstape al, maar heb je wel eens gedacht aan aluminiumfolie? Met schilderstape kun je niet op de lastigste plekken komen. Denk bijvoorbeeld aan deurknoppen. Met aluminiumfolie kun je wel voorkomen dat je op de deurknop morst. Je hoeft deze alleen maar in te wikkelen.

Wikkel je de verfbak ook van tevoren in met folie? Dan kun je deze verfbak iedere keer weer opnieuw gebruiken. De verf blijft dan niet aan de bak vast plakken. Je kan ook inzetbakken gebruiken, zoals die van Anza. Dat is nog eens handig (en duurzaam!).

Zo kom je bij moeilijke hoekjes en plekken

Moeilijke hoekjes en plekken, zoals achter de verwarming, verwarmingsbuizen of de wc, kun je vaak lastig bereiken. Daar is een mooie uitvinding voor: de radiatorkwast. Dat is een speciale kwast die je normaal gesproken gebruikt om een radiator te verven. Het is een wat fijnere kwast. Je hoeft met deze kwast geen plekje over te slaan en je kunt overal bij. Zie de kwast hieronder in de foto.

Laat je verf lang genoeg drogen

Iedere soort verf heeft een verschillende droogtijd. Over het algemeen kun je wel een gemiddelde droogtijd bepalen. Voor de exacte droogtijd kun je het best kijken op de verpakking van de verf.

Verf op waterbasis droogt meestal in 5 uur, terwijl verf op terpentinebasis er zo’n 16 uur over doet om te drogen. Muurverf is in ongeveer 4 uur droog. Sneldrogende verf is inderdaad sneldrogend, en is in ongeveer 2 uur droog.

Voordat je een tweede verflaag aanbrengt, is het belangrijk dat de verf al goed gedroogd is. Het duurt meestal maximaal 7 dagen voordat de verflaag helemaal is uitgehard. Hoe snel verf precies droogt, is ook afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in huis, en hoe dik je de lagen aanbrengt.