Hoe moet je een deur schilderen?

Een deur schilderen is geen gemakkelijke klus

Je wilt geen zakkers of heilige dagen. Hoe ga je te werk en waar moet je immers beginnen? In dit artikel probeer ik je wat schildertips bij te brengen.

Als je een deur gaat schilderen begin dan gewoon met de binnenkant van de meterkast- of kelderdeur. Hier kun je gewoon lekker oefenen want als je een foutje maakt zit het niet in het zicht. In het begin moet je wennen aan je kwast of roller en aan de verf die je gebruikt. Of je met een kwast of roller een deur wilt verven maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het gaat erom hoe handig je er mee bent. Ook maakt het niet veel uit of je verf op waterbasis of terpentine basis gebruikt. Het gaat gewoon om voorbereiding, vakmanschap en kwaliteitsmateriaal.

Image alt text-image

Ik geef hier een aantal tips over de werkwijze bij deuren verven:

  • Schroef het beslag van de deur, je kunt bij het verven van een deur nooit netjes om het beslag heen schilderen.
  • Begin met de kopse kanten van de deur.
  • Bij paneeldeuren begin je met het diepstliggende paneel. Schilder vervolgens de verticale verbindingen tussen de vlakken. Daarna de verticale vlakken en verbindingen van links naar rechts.
  • Als je een vlakke deur moet schilderen met een een groot vlak maak je van een groot vlak 6 of 8 kleinere vakken. Dit is behapbaar want je moet natte verf in natte verf blijven smeren, in vakjargon; nat in nat schilderen. Pak een van die vakken, zet daar verf op en verdeel van links naar rechts van boven naar onder. Ga onmiddellijk door naar het volgende denkbeeldige vlak. Dit om zichtbare randjes tussen de vlakken te voorkomen. Daarna de vlakken geheel uitrollen, zodat je de deur schildert zonder strepen.
  • Volg deze tips en je deur ziet er weer als een nieuwe deur uit.

En dan nog wat algemene tips:

  • Houdt een vaste werkvolgorde aan; opzetten, verdelen, uitstrijken......afblijven! (goede vloeiing is een eigenschap van goede verf)
  • Neem bij watergedragen verf een hoger werktempo aan omdat dit sneller droogt
  • De meeste deuren worden op ooghoogte bekeken, besteed hier extra aandacht aan. Behalve bij de wc of badkamerdeur, deze wordt meestal zittend bekeken. Let daar op.
  • Deuren nooit liggend schilderen, altijd staand! Liggend dwarrelt er veel namelijk veel meer stof in.