Hoe verf je met kalkverf?

De vraag naar kalkverf neemt de laatste tijd behoorlijk toe. Steeds meer mensen luisteren hun woning op met dit natuurlijke verfproduct. Kalkverf is helemaal natuurlijk tot stand gekomen. Het bevat namelijk gebluste kalk en water, gecombineerd met natuurlijke pigmenten (kleur).

Kalkverf droogt mooi en hard snel. Toch biedt het een goed ademende afwerking, wat perfect is voor muren waar nog vocht in zit of die in aanraking kunnen komen met vocht. Door de ademende eigenschap van kalkdeeltjes voorkomt het dat er vochtvorming of schimmelplekken ontstaan. In hele vochtige ruimtes, zoals een keuken of badkamer raden we een extra beschermlaag aan, zodat de verf langer mooi blijft.

Image alt text-image

Zijn kalkverf en krijtverf hetzelfde?

Kort antwoord, nee. Het gaat hier echt om twee verschillende soorten verf. Kalkverf is vergeleken met krijtverf ruwer en niet egaal. Deze subtiele oneffenheden geven een matte uitstraling. Krijtverf daarentegen oogt egaler, zachter en laat minder de verfhalen zien op de ondergrond waarop het is aangebracht.

Wat zijn de voor- en nadelen van verven met kalkverf?

Kalkverf is echt uniek in haar soort. Zo heeft een aantal interessante voordelen, maar ook duidelijke nadelen. Neem deze voor- en nadelen mee bij het maken van je keuze.

De voordelen:

  • Puur natuurproduct, minder belastend voor het milieu
  • Matte uitstraling, past goed bij klassieke inrichtingen
  • Ademt erg goed wat vocht- en schimmelproblemen voorkomt
  • Brandvertragende eigenschappen
  • Voorkomt de vorming van mossen

De nadelen:

  • Kalkverf is minder goed bestand tegen vuil en stofvorming
  • Niet overschilderbaar met een andere verfsoort vanwege de poreuze eigenschappen
  • Op een buitenmuur moet het elke 5 tot 7 jaar opnieuw worden aangebracht

Schilderen met kalkverf

Ben je van plan om te schilderen met kalkverf? Dan hebben we goed nieuws voor je, want kalkverf aanbrengen is niet al te moeilijk.

Echter is het wel belangrijk dat je eerst goed nadenkt en voorbereid aan de slag gaat. Waar je bij ‘normale’ verf niet hoeft na te denken over de verfhalen die je maakt, zal je na het aanbrengen van kalkverf echt zien welke verftechniek (of het gebrek daaraan) je hebt gebruikt. De verfhalen zijn erg bepalend voor het eindresultaat.

Wat heb je nodig voordat je begint?

Blokborstel of kalkkwast, een verfroller is niet aanbevolen, omdat het overlappingen laat zien.

Kalk onttrekt vocht uit je handen, draag dus altijd handschoenen.

Maak je gebruik van meerdere blikken verf? Meng de inhoud dan van tevoren met elkaar, zodat er geen sprake kan zijn van kleurverschillen.

Per liter kalkverf lukt het om 8 tot 12 m2 van een laag te voorzien. Houd er rekening mee dat je minstens twee lagen moet aanbrengen en zorg ervoor dat je voor aanvang van de schilderklus voldoende verf in huis hebt. Het is namelijk duidelijk in het eindresultaat zichtbaar als je een paar dagen later nog een extra laag hebt aangebracht. Dit kan je voorkomen door direct nadat de eerste laag droog is de tweede laag aan te brengen.

Keuze voor een verftechniek

Eerder gaven we aan dat je in de opgedroogde verf echt kunt terugzien hoe je de kwast hebt gebruikt. Kies je voor een andere verftechniek, dan verandert het effect ook. Dit zijn de meest gebruikte verftechnieken voor het schilderen met kalkverf.

Werk van boven naar onder (verticale banen). Dit heeft een streperig effect als uitkomst.

Kris kras strepen zetten en halen achterlaten levert een betonlook op. Dit beschrijven we ook als een wolkerig effect.

Samen schilderen? Dan biedt de druiventros techniek uitkomst. De eerste zet grote dotten verf, los van elkaar, op de muur in de vorm van een druiventros. De 2e schilder verbindt daarna de dotten verf met elkaar door een kwast zonder verf te gebruiken.

Kalkverf aanbrengen: Volg deze stappen

Stap 1: Behandel de muur of gevel voor met een voorstrijkmiddel. Sigma Wallprim is daarbij een uitstekende keuze. Wallprim is een voorstrijk- en grondverf in één. Nadat het voorstrijkmiddel droog is, kun je overgaan tot het aanbrengen van kalkverf. Voordeel is dat je minder kalkverf nodig gaat hebben voor een mooi dekkend resultaat, want het laagje voorstrijkmiddel verbetert de hechting van kalkverf en zorgt ervoor dat de ondergrond geen vlekken of vuil bevat. In tegenstelling tot kalkverf kun je Wallprim wel aanbrengen met een verfroller. Dus je kunt snel meters maken.

Stap 2: Verdun het blik kalkverf met 10% water en roer het geheel goed door elkaar. Deze dikte verf is beter op de muren aan te brengen en droogt wat langzamer op, waardoor je voldoende tijd hebt een mooi patroon achter te laten.

Stap 3: Breng de eerste laag kalkverf aan, nadat de grondlaag Sigma Wallprim droog is. Werk nat in nat, wat wil zeggen dat je vanuit een hoek begint te schilderen en van boven naar onder lange banen verf aanbrengt. Start niet vanuit de randen, want dat accentueert de randen wanneer de verf opgedroogd is.

Stap 4: Na ongeveer acht uur is de eerste laag droog. Breng nu een tweede laag aan. Deze laag geeft een extra dekking en laat de kleur echt spreken. De kleur komt namelijk pas echt naar voren wanneer je de tweede laag aan hebt gebracht.

Kalkverf kopen?

Kalkverf kun je in wel 500 verschillende kleuren kopen. Vooral lichte warme kleuren komen goed tot hun recht in kalkverf. Dat komt doordat dit verfkleuren zijn die gemaakt worden met natuurlijke kleurstoffen en mooi opdrogen op een mineraalrijke ondergrond.

Kalkverf koop je voordelig en snel bij Verfwebwinkel.nl. Wat dacht je bijvoorbeeld van de prachtige kleuren kalkverf van Farrow & Ball? Verkrijgbaar in verschillende soorten afwerkingen en te mengen in een groot aantal kleuren.