Hoe verwijder je vlekken uit verweerd hout?

Het is een veelvoorkomend probleem bij oude houtlatten, het hout begint te verweren en er ontstaan oxidevlekken. Hoe ontstaan deze vlekken eigenlijk en hoe kan ik ze behandelen? Dat en meer behandelen we in dit schildersblog van Verfwebwinkel.

Image alt text-image

Hoe ontstaan vlekken in hout

Hout bevat een verscheidenheid aan stoffen, waaronder looizuur. Deze stof komt vrij op het moment dat buiten vochtig weer is, of als men hout overschilderd met watergedragen verf. En het is nou juist die stof, looizuur, die de welbekende zwarte verkleuring veroorzaakt. Vaak worden deze verweringsvlekken verward met schimmels. Toch hoeft u zich geen zorgen te maken, want de verweringsvlekken veroorzaakt door looizuur tasten de stabiliteit van het hout niet aan.

Aan de slag met ontweringswater

Met ontweringswater kun je deze plekken verwijderen. Als je hiermee aan de slag gaat, zorg dan wel dat je een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen draagt. Verwarm het ontweringswater au-bain-marie. Het ontweringswater wordt namelijk actiever als het warm is. Maak een doekje nat met ontweringswater en dek de vlek af met het doekje. Laat het doekje een uur op de vlek inwerken en verwijder het doekje vervolgens. Herhaal dit als de vlek nog niet voldoende is weggetrokken. Het kan ook helpen om tijdens het proces de oxaalzuur oplossing (het ontweringswater) over de vlek te wrijven. Het kan zijn dat er een lichte plek voor in de plaats is gekomen. Behandel nu het hele oppervlak (dus niet alleen de vlek) en laat het opnieuw intrekken. Als je klaar bent, maak je de plek droog met heet water en een droge doek. Als alles droog is, kun je het oppervlak verder behandelen met Wijzonol Aqua Kleurbeits of Sikkens Cetol TGL Satin Plus.

Andere doeleinden

Ontweringswater kan niet alleen voor hout gebruikt worden. Het verwijdert ook groene aanslag van tuinmeubelen, van de houten schutting of de vergrijzing van de houten tuinmeubelen. Niet alleen in de tuin komt ontweringswater goed van pas, ook wordt het toegepast bij het verwijderen van vliegroest van autolak en voor het ontkalken van schepen rondom de waterlijn, maar ook om roestvlekken of bloedvlekken uit textiel en steen te verwijderen. Het is dus op zijn lichtst gezegd een zeer veelzijdig product.