Hoe voorkom je blaasjes in je schilderwerk?

Veel schilders worden geconfronteerd met luchtbellen in verf. Hebben ze net het houtwerk buiten geschilderd, ontstaan er allemaal bellen in de verf. Blaasjes in je schilderwerk verpesten het mooie schilderwerk waarvoor je hebt staan zwoegen. Daarom leggen we je in dit blog meer uit over blaasvorming en hoe je de kans hierop kunt verkleinen.

Image alt text-image

Hoe ontstaan luchtbellen in verf?

Blaasvorming bij alkydverf of high solid verf kan ontstaan bij het schilderen van grofnervig hout. Voorbeelden van grofnervige houtsoorten zijn meranti en merbau. Wanneer het hout geschilderd wordt, kan de lucht die aanwezig is in de houtnerf ingesloten worden. Bij een plotselinge temperatuurstijging zet de lucht in de houtnerf uit en ontstaat er een blaasje in de aandrogende verffilm (zie afbeelding). Vaak knappen luchtbellen in verf open en verschijnt er een kratertje met het gaatje van de doorgang van het hout in het midden.

De kans op blaasvorming is groter in het ene seizoen dan in het andere. Luchtbellen in verf ontstaan met name in de lente of de herfst. In deze jaargetijden is de temperatuur ‘s nachts relatief laag, terwijl de temperatuur ‘s morgens snel kan stijgen. Zeker op een heldere dag waarbij het geschilderde oppervlak in de volle zon ligt, loopt de temperatuur snel op. In de zomer zal blaasvorming in het schilderwerk minder snel optreden, omdat de temperatuurwisselingen binnen 24 uur dan niet zo groot zijn.

Ook de kleur verf die wordt aangebracht is van invloed op de kans dat er luchtbellen in verf ontstaan. Vooral in verf met een donkere kleur of transparante verf op een donkere ondergrond is er een grote kans op blaasvorming. Dit omdat donkere kleuren meer warmte aantrekken.

Is blaasvorming schadelijk voor het schilderwerk?

Vanuit technisch oogpunt levert blaasvorming in het schilderwerk geen problemen op, maar het eindresultaat is vaak esthetisch niet acceptabel. Daarom geven de specialisten van Verfwebwinkel graag tips om luchtbellen in verf te voorkomen.

Luchtbellen in verf voorkomen

Als het mogelijk is, kan afscherming van de volle zon of wind tijdens het schilderen een oplossing bieden. Als dat niet mogelijk is, moet in ieder geval niet in de volle zon geschilderd worden. Ook voor de zon uit schilderen is niet aan te raden, omdat de verf dan te snel droogt om de lucht nog uit het hout te laten ontsnappen. Schilder grofnervig hout op een zonnige dag daarom achter de zon aan.

Tot slot hebben we nog een gouden tip om de kans op luchtbellen in verf te reduceren! Voeg maximaal 20% Owatrol olie toe aan de verf. Owatrol olie heeft namelijk als eigenschap dat het lucht verdrijft. Wanneer je Owatrol olie toevoegt en achter de zon aan schildert, zou de kans op blaasvorming in verf minimaal moeten zijn!