Houtwerk behandelen: waar moet je op letten?

Wat doet een behandeling met het hout?

Beitsen en verven bevatten pigmenten die het hout beschermen tegen Uv-straling. Dit voorkomt dat het houtwerk verkleurt en uitdroogt. Tevens zijn verven en beitsen waterafstotend en ademend, zodat vocht geen kans krijgt om in het hout te dringen. Hierdoor kun je het hout gewoon reinigen met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel zonder dat het hout wordt aangetast.

Image alt text-image

Ken je houtsoort

Iedere houtsoort vraagt om een andere behandeling. Zoek daarom eerst uit welke houtsoort je wil behandelen. Sommige houtsoorten bevatten hars en sommige niet. Daarnaast kennen verschillende houtsoorten een verschillende hardheid. Dit zijn allemaal eigenschappen die van belang zijn bij de behandeling van het hout. Voor verschillende houtsoorten, zijn verschillende producten op de markt. Vraag bij de verfspeciaalzaak om een product voor jouw houtsoort.

Kies je afwerking

Je kunt hout met verschillende producten behandelen. Ieder product geeft een andere afwerking. Vraag jezelf af of je het hout alleen wil behandelen of ook de kleur wilt veranderen. Er zijn drie verschillende soorten producten waaruit je kunt kiezen:

Wanneer je de kleur niet wil veranderen, gebruik je een vernis of transparante beits. Let er wel op dat hoe transparanter de kleur is, hoe minder beschermend het product werkt. Een mooi voorbeeld van een transparante beits is Sikkens Cetol TGL Satin Plus.Er zijn ook dekkende beitsen op de markt. Deze veranderen de kleur van het hout, maar de structuur blijft wel zichtbaar. Een voorbeeld van een dekkende beits is Wijzonol Dekkend Tuinbeits.Wil je het hout helemaal transformeren? Kies dan voor een lakverf. Die geeft een volledige kleurdekking en bedekt tevens de houtstructuur. Het assortiment voor buitenlak is bijna eindeloos, Sigma S2U Allure Gloss is een uitstekend.