Je radiator lakken in 3 stappen

Radiatoren kunnen op een gegeven moment gaan roesten of vergelen. Door de radiator te lakken, frist hij weer lekker op en kan de radiator er weer even mee door. Geen oude radiator, maar wel behoefte aan een nieuwe look? Radiatorlak is in diverse kleuren te verkrijgen. Er is dus altijd een kleur die bij jouw interieur past. Met dit handige stappenplan, geef je jouw oude radiator in no time een nieuwe uitstraling.

Image alt text-image

Stap 1: Radiatorlak een goede voorbereiding is het halve werk

Om je radiator te kunnen schilderen, moet hij afgekoeld zijn. Zet de radiator dus ruim voordat je gaat schilderen uit. Wanneer de radiator afgekoeld is, kun je hem gaan schuren. Zo maak je de oppervlakte mooi egaal. Roestplekken moet je extra grondig schuren, zodat de roest niet meer terug kan komen. Maak alles stofvrij en ontvet het te schilderen oppervlak goed. Vergeet niet om zaken die je niet wil schilderen goed af te plakken. Denk hierbij aan de muur achter de radiator, de vloer, de radiatorknop en de leidingen. Klaar? Dan kan de radiator geschilderd worden. Kijk hier voor uw tape, ontvetter en schuurpapier.

Stap 2: de radiator gronden en lakken

Voordat je gaat lakken, breng je eerst de grondverf aan. Let op dat je een grondverf gebruikt die goed hecht op metaal, zoals de Rust-Oleum MetalExpert 3-in-1 Antiroest Primer. Breng de grondverf aan met een viltroller. Voor lastig bereikbare plekken kun je een radiatorkwast gebruiken. Als de grondlaag droog is, kun je gaan lakken. Wanneer de grondlaag niet mooi glad is, moet je de radiator eerst nog even licht opschuren. Vervolgens kun je de laklaag op dezelfde manier aanbrengen als de grondverf. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk twee laklagen moet aanbrengen voor een mooi egaal resultaat. Gebruik hiervoor lakverf die geschikt is voor metaal of speciale radiatorlak. Een uitstekende keuze is de Rust-Oleum Metalexpert Radiatorlak, verkrijgbaar in hoogglans en zijdeglans. Een goedkoper alternatief is de SprayTone Radiatorspray.

Stap 3: Radiatorverf aangebracht, en nu?

Je radiator is nu helemaal geschilderd. Verwijder direct na het schilderen met radiatorlak de afplaktape. Zo voorkom je dat hij niet goed meer loskomt. Nadat de laklaag droog is, zie je pas wat voor transformatie de radiator heeft doorgemaakt. Hij ziet er weer als nieuw uit. Let op dat wanneer je de radiator weer gebruikt, hij een sterke verflucht af kan geven. Deze lucht verdwijnt gelukkig vanzelf.