Kleurentrends 2017-2018: fifty shades darker met Farrow & Ball

Wie regelmatig woonbeurzen, woon- en verfwinkels bezoekt, is het wellicht al opgevallen. We gaan als het op kleurentrends aankomt van het Scandinavisch wit, naar een donkerder, rijker interieur. Denk aan okergele velvet stoelen, een cognac leren bank en geborsteld goud. Dat betekent ook een andere kleur op de muur! Met de mooie, diepe kleuren van Farrow & Ball zit je er straks weer volgens de laatste interieurtrends bij.

Image alt text-image

Kleurentrends: het Rembrandt palet

Trendwatchers houden de samenleving en veranderingen daarin nauwlettend in de gaten om de interieur- en kleurentrends te kunnen voorspellen. In de afgelopen jaren zorgden een economische crisis en terreur ervoor dat we een ‘vredig’ en geborgen interieur uitkozen. De kleuren waren licht en de materialen zacht en knuffelbaar: de cocooning trend.

Nu de economie aantrekt, verandert het interieur. Het Scandinavische interieur met veel wit, grijs, zwart en pasteltinten maakt plaats voor een rijkere, volwassener en luxere uitstraling. We gaan voor minder spullen, maar het mag meer kosten. We kiezen voor kwaliteit. Wie de art deco / 1920’s stijl van Fitzgeralds’ Great Gatsby kent, zal dit wellicht in deze nieuwe trend herkennen.

Wat betreft kleurentrends gaan we veel diepe, donkere en warme Rembrandt kleuren zien. Denk daarbij aan marsala. bordeauxrood, teal, oker, mosterd, donkergroen en bruin. Dit combineert fantastisch met aardse tinten zoals terracotta. De kleuren geven je interieur een luxe, klassieke uitstraling.

Links: Farrow & Ball Green Smoke 47Rechts: Farrow & Ball Stiffkey Blue 281 op de muur en deur met Brassica 271 op de plinten

Mix and match met Farrow & Ball

De kleurenkaarten van Farrow & Ball zijn ontzettend veelzijdig, met mooie lichte neutrale tinten tot de diepe kleurentinten. Qua roodtinten passen bijvoorbeeld Radicchio 96, Eating Room Red 43 en Brinjal 222 erg goed binnen het Rembrandt palet. Warme, aardse terracotta kleuren zijn Red Earth 64, Book Room Red 50 en Picture Gallery Red 42.

Durf jij oker/goud/mosterd kleuren aan op je muur? Dan zijn Sudbury Yellow 51 en India Yellow 66 perfect. Zoek je het liever in de donkere groen- en blauwtinten? Kijk dan eens naar Calke green 34, Green Smoke 47, Studio Green 93, Stiffkey Blue 281, Hague Blue 30, Railings 31 of Black Blue 95. Ook bruin gaan we steeds vaker terugzien in het interieur. Denk bijvoorbeeld aan een muur in London Clay 244, Mahonay 36 of Tanner’s Brown 255.

Links: Farrow & Ball Railings 31Midden: Farrow & Ball Radicchio 96Rechts: Studio Green 93

Afwisseling

Om je interieur niet te saai en te donker te maken, is het leuk om contrast te zoeken. Mix warme donkere kleuren met koele kleuren. Zoals lichtroze en andere nude tinten. Of houd de basis (muren) licht en ga voor een visgraatvloer met velvet meubilair in donkere kleuren of leer.

Links: Farrow & Ball Wimborne White 239, Blackened 2011, Strong White 2001, Dimity 2008, Pavillion Gray 242, Dimpse 277, Hardwick White 5 en Cornforth White 228Midden: Yeabridge Green 287Rechts: Farrow & Ball Down Pipe 26 op de muur met Teresa's Green 236 op de achterliggende muur en Strong White 2001 op het houtwerk

Materialen en vormen

Naast de nieuwe kleurentrends zien we ook dat de materialen en vormen veranderen. Zagen we het afgelopen jaar veel glimmend koper en goud, nu doen de matte, verweerde en geborstelde metalen hun intrede. Andere veelvoorkomende rijke, ruwe materialen zijn aardewerk, keramiek en ander natuursteen zoals marmer. Op het gebied van stoffering zijn zacht leer en fluweel (velvet) helemaal hot op het moment.

Qua vorm is het rond en ovaal wat de klok slaat. En dan bij voorkeur niet perfect rond, maar imperfect rond: Wabi-sabi. Deze Japanse levensfilosofie benadrukt de schoonheid van imperfectie. Vooral in serviezen zien we momenteel veel organische vormen terug.

Contrasttrend

Er is ook goed nieuws voor wie niet van bordeaux en okergeel houdt. Binnen interieurtrends valt er namelijk altijd wat te kiezen. Als tegenhanger van de Rembrandt kleuren zien we veel zachte pastelkleuren, zoals lichtroze en andere nude tinten. Denk aan de kleuren Smoked Trout 60 of Setting Plaster 231 van Farrow & Ball. Wij zijn benieuwd: bij welke kleurentrends voel jij je het meeste thuis?