Metaal beschermen tegen roest: zo doe je dat

Tuinhekken, garagedeuren en andere metalen ondergronden moeten buiten extra goed worden beschermd tegen roest. Met het Nederlandse regenachtige klimaat, komt het metaal vaak in aanraking met water. Dit is echter geen probleem, mits je het metaal goed schildert en beschermt tegen roest. In dit blog lees je hoe je dit kunt doen. Of bekijk de instructievideo onderaan deze pagina!

Image alt text-image

Reinig het schilderoppervlak goed

Hoewel je waarschijnlijk gelijk met een nieuwe laag verf aan de slag wilt, kun je je schilderklus beter eerst goed voorbereiden. Zo zorg je voor het beste en meest duurzame schilderresultaat. Begin met het reinigen van het te schilderen oppervlak. Dit doe je met een emmer water en een klein scheutje Universol. Deze ecologische verfreiniger is dusdanig geconcentreerd dat je er maar weinig van nodig hebt. Met een schuurspons reinig je het te schilderen oppervlak.

Tip! Ververs je water tijdens het schoonmaken regelmatig. Je water zal snel vies worden, waardoor je het oppervlak niet meer reinigt, maar alleen maar meer vuil uitsmeert.

Zorg voor een egale ondergrond

Vervolgens moet de te schilderen ondergrond egaal gemaakt worden. Zitten er loslatende verfresten of roestplekken op het metaal? Verwijder deze dan met een staalborstel. Schuur het hele oppervlak daarna op met een stuk schuurpapier met korrel P180. Dit is niet te grof, waardoor het geen krassen achterlaat. Het is echter ook niet te fijn, waardoor je oneffenheden nog wel goed van het oppervlak kunt schuren.

Tip! Trek handschoenen aan tijdens het schuren. Dit beschermt je handen tegen het ruwe papier en geeft je meer grip. Gebruik een wat langer stuk schuurpapier en vouw dit een paar keer dubbel. Zo kun je het schuurpapier beter vasthouden. Bovendien kun je verschillende vlakken van het schuurpapier gebruiken zonder dat je steeds een nieuw stuk hoeft af te scheuren.

Klaar met schuren? Veeg het schuurstof dan weg met een schilderstoffer. Als je nu met je hand over het geschuurde oppervlak gaat, zal je merken dat er nog steeds stof vanaf komt. Verwijder dit met een kleefdoekje.

Metaal beschermen met verf

Nu kun je gaan schilderen. Gebruik hiervoor een goede kwast. Roer je verf eerst door, zodat alle bestanddelen van de verf goed zijn gemengd. Je kunt een verzetketel met inzetvat en de Roll & Go gebruiken tijdens het schilderen. In de Roll & Go zit een speciale ruimte om de kwast in te doen en een uitkeping om de beugel van je roller aan te hangen. Je kunt ‘m gemakkelijk vasthouden tijdens het schilderen of in een andere verzetketel zetten. Giet de verf vanuit het blik in je verzetketel. Houd de rand van het blik goed schoon, zodat de deksel weer makkelijk op het blik past. Druk vervolgens het deksel weer op het blik, zodat de verf niet indroogt en goed blijft. Nu kun je aan de slag met het schilderen van het metalen oppervlak.

Tip! Breng altijd minimaal twee verflagen aan, omdat de kwaliteit van de verf en de juiste laagdikte dan zeker bereikt worden. De juiste laagdikte heb je nodig voor voldoende bescherming van het metaal, zodat de roest niet terugkomt.

Handige instructievideo voor het schilderen van metaal buiten

Klinkt dit allemaal heel logisch, maar heb je eigenlijk nog geen idee hoe je deze klus nu precies zelf gaat klaren? In onderstaande instructievideo loopt collega Robin alle stappen nog eens rustig met je door. Hier zie je precies wat hij doet. Heb je toch nog vragen over jouw specifieke schilderklus? Neem dan contact met ons op!