Meubels verven: een goede voorbereiding is het halve werk

Stap 1: Wel of geen staalwol?

Is het te schilderen oppervlak al met lak of iets anders behandeld? Gebruik dan een scuffspons en Paintura Duatrin ontvetter om het oppervlak te reinigen. Een scuffspons is een non-woven spons waardoor het oppervlak wordt ontvet en opgeruwd tegelijkertijd. Doordat de scuffspons heel soepel is dit ideaal om moeilijk bereikbare plaatsen en schuine randen te reinigen, omdat het in bijna iedere vorm gekneed kan worden. Met schuurpapier is dit vaak wat lastiger.

Let op! Bijna alle oude meubels zijn al eens met lak of iets anders behandeld. De kans is dus groot dat je scuffspons nodig hebt.

Stap 2: Schuren en schoonmaken

Voordat je een nieuwe verflaag aanbrengt, moet het te schilderen oppervlak droog zijn en vrij van stof, olie en was. Gebruik fijn schuurpapier (korrel tussen 360 en 600) om het oppervlak licht op te schuren. Verwijder vervolgens de stofresten met een schone, vochtige doek. Zorg dat het oppervlakte volledig droog is wanneer je verder gaat met de volgende stap.

Tip! Is het oppervlak van het te schilderen meubel al eens geverfd? Dan hoef je niet alle verflagen te verwijderen tot op het blanke hout. Alleen het opschuren van de bovenste laag is al voldoende. Door een ruw oppervlak te creëren, hecht de verf beter.

Image alt text-image

Stap 3: Wel of niet gronden?

Om te zorgen dat er geen vlekken in je meubel trekken, moet je een grondlaag aanbrengen. Of je een grondverf nodig hebt, hangt af van het te verven oppervlak en de verf die je wilt gebruiken. Er zijn verschillende grondverven voor verschillende oppervlakten, zoals hout, metaal, plastic en keramiek. Soms is een grondlaag niet nodig. Bijvoorbeeld wanneer je Flexa Mooi Makkelijk meubelverf gebruikt. Lees daarom goed het etiket van de verf die je gebruikt om te bepalen of je een grondlaag moet aanbrengen.

Aan de slag!

De eerste drie stappen doorlopen? Dan kun je aan de slag met schilderen van je meubel! Nu weet je zeker dat je de gewenste afwerking bereikt.