Plinten schilderen: zo gepiept met deze tips!

Ga je een muur verven? Schilder dan ook de plinten mee. Je wilt immers niet dat je plinten schraal afsteken tegen je fris geverfde muur. Daarnaast verander je de muur misschien wel van kleur. Dan wil je de kleur van je plinten hier natuurlijk ook op afstemmen. Ook krijgen plinten vaak een hoop te verduren in het huis. Zo tik je er met de stofzuiger tegenaan of rijden je kinderen er met hun autootjes op af. Gelukkig is plinten schilderen op basis van onderstaande tips zo gepiept.

Image alt text-image

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is altijd het halve werk! Voordat je start met plinten schilderen, moet je de muur en vloer goed beschermen met afplaktape. Het afplakken van vloerbedekking is vrij lastig, dus je kunt het beste je plinten schilderen voordat er vloerbedekking is gelegd. Schuur je plinten voor het schilderen, zodat je op een gladde ondergrond kunt verven. Maak alles vervolgens stofvrij en schoon. Zorg ook dat de te schilderen plinten goed ontvet zijn. Eventuele scheuren en gaatjes kun je opvullen met een vulmiddel.

Tips! Plinten kitten en schildervolgorde

Tip 1! Wil je een superstrak schilderresultaat? Kit dan de rand tussen de plint en de muur voor het schilderen met een acrylaatkit.

Tip 2! Schilder eerst je plinten en daarna de muur. Het is namelijk makkelijker om muurverf van je plinten te verwijderen, dan om lakverf van een geverfde muur te halen.

Plinten gronden

Na het schuren en schoonmaken, kun je de plinten gronden. Gebruik de juiste kleur grondverf: een witte grondverf voor lichte kleuren en een grijze grondverf voor donkere kleuren. Werk van boven naar beneden en breng de grondverf royaal aan. Voor de bovenrand van de plinten kun je het beste een kwast gebruiken. Let op dat je losse haren uit de kwast verwijdert, zodat ze niet in je verflaag blijven zitten. Je kunt losse haren vooraf verwijderen door eerst met de kwast over schuurpapier te strijken. Voor de zijkant van de plinten kun je een roller gebruiken.

Plinten schilderen

Na het gronden van de plinten kun je ze aflakken. Is de grondlaag niet helemaal glad of breng je de laklaag pas na meer dan 24 uur aan? Schuur de grondverf dan eerst nog even licht op. Na het stofvrij maken van de plinten, kun je ze aflakken. Omdat plinten veel te verduren krijgen, is het slim om plinten van twee laklagen te voorzien. Afhankelijk van de lak die je gebruikt, kun je de eerste laklaag vaak al na enkele uren overschilderen. De lak moet nog even goed uitharden voordat hij volledig stoot- en krasvast is. Dit duurt meestal enkele dagen. Wanneer je deze stappen volgt bij plinten schilderen, kunnen je plinten er weer even tegen!