Professioneel schilderwerk. Met deze schildertips lukt je dat!!

Als je zelf aan het schilderen gaat in je huis, wil je natuurlijk een eindresultaat als een ervaren meesterschilder. Maar een professioneel schilderwerk, hoe pak je dat aan als doe-het-zelver.Hier lees je hoe je dat aanpakt!!In deze blogpost beperken we ons tot de schildertips om een professioneel eindresultaat te krijgen op je muren en plafonds.

Image alt text-image

1. Verdiep je in het materiaal en de verf die je wil gaan gebruiken.

Gebruik de juiste producten bij elkaar en bezuinig niet op materiaal. Een goede kwast, roller enz. draagt bij aan een mooi eindresultaat. Het is bv zonde om een prachtige hoogglans lak te hebben geschilderd op je trap en dan om de haverklap een kwasthaar eruit moet plukken of ziet zitten omdat je hebt bezuinigd op je materiaal. Dit zelfde geldt voor schuurpapier. Als het papier vol zit of niet meer “vanzelf” schuurt is het verstandig een nieuw stukje of velletje te pakken. Om een spiegelglad resultaat te krijgen schuur je vlakke delen altijd met een schuurkurk of blokje.Lees het etiket van je voorstrijk en/of verf en hou de droogtijden in acht.

2. Creëer ruimte om te werken en dek vloeren en meubels af met afdekfolie, stucloper of ander afdekmateriaal.

3. Test je ondergrond vooraf om verrassingen te voorkomen.

Muren en plafonds test je vooraf altijd door met een vochtige doek of spons over de ondergrond te wrijven. Als deze licht afgeeft heb je een poederende ondergrond en dient je ondergrond voorgestreken te worden. Geeft het flink af, is je ondergrond waarschijnlijk geschilderd met veegvast. Dit zal volledig verwijderd moeten worden alvorens het over te schilderen is met voorstrijk en/of muurverf.Bekijk hier nog meer tips voor het wel of het voorstrijken van je muur of plafond.Ga je kozijnen en deuren schilderen? Bekijk dan goed of er geen houtrot of diepe beschadigingen in je houtwerk zitten. Kom je houtrot tegen behandel het dan in 7 simpele stappen.

4. Verwijder evt. slechte verflagen, ontvet je ondergrond en schuur oneffenheden weg op je muur.

Verwijder loszittende delen, slechte verflagen (bv veegvast) en ontvet alles met st. Marc of Universol. Je kunt ook een scheut ammoniak in een emmer water doen om te ontvetten maar omdat ammoniak een nogal hinderlijke geur heeft, adviseren we st. Marc of de ammoniakvervanger Universol. Scherpe randen schuur je weg met een niet te grof schuurpapier (bv P150-P180) om eilandvorming te voorkomen.

5. Vul alle gaatjes en kiertjesKit evt. naden met een overschilderbare acryllaatkit

Vergeet de naden in de hoeken en tussen je plafond en muur niet en vul alle gaatjes met een geschikte muurvuller. Na droging reparatieplekjes licht schuren om eilandvorming te voorkomen. De kit laat je hoe hij is, deze dient strak afgewerkt te worden tijdens het aanbrengen. Als kit droog ik kun je er niets meer aan veranderen. Alles stofvrij maken (ook de grond) !!! Om vlekken te voorkomen is het belangrijk om de ondergrond zo egaal mogelijk van kleur te hebben voordat je gaat schilderen.

6. VoorstrijkenReparatieplekken, licht poederende en/of zuigende ondergronden worden voorgestreken met een geschikt voorstrijkmiddel bv Alabastine Rolbare Voorstrijk.

Hou de droogtijd van de verpakking in acht voordat je de wanden en plafonds gaat schilderen. Heb je vocht-, nicotine- of roet- vlekken, bewerk deze dan met een isolerende voorstrijk.

7. Eindafwerking

Roer de verf goed door voor een egale glans en egale kleur. Giet de muurverf over in een verfemmer met rooster of verfbakje. 2 lagen verf geeft altijd het mooiste en meest professionele eindresultaat, daarom mag (hoeft niet) je de eerste laag verdunnen met 5% water. De volgende lagen worden onverdund aangebracht.Met een kwast en klein rolletje (uit dezelfde serie dan je grote roller) breng je eerst de verf aan in de randen en hoeken. Werk bij voorkeur met 2 personen zodat 1 iemand de randen kan doen en de ander de grote vlakken. Hierdoor is het gemakkelijker om nat in nat te werken om banen, strepen en aanzetten te voorkomen. Rol de laatste keer alles naar dezelfde kant af zodat je geen verschil krijgt bij strijklicht.Schilder je een plafond? Werk dan kruislings en van het licht weg, de volgende lagen schilder je haaks op de voorgaande laag. (je maakt dus als het ware een kruis met 2 lagen verf). Voeg evt. Floetrol toe om de opentijd te verlengen en de kans op strepen te verminderen.