Gratis verzending vanaf €50,-
Veilig & achteraf betalen
Stappenplan voor het schilderen van houtwerk buiten
Houtwerk buiten krijgt veel te verduren. Of het nu gaat om kozijnen of houten gevelbekleding: weer, wind en regen stellen je houtwerk flink op de proef. Houtwerk buiten moet dan ook regelmatig worden onderhouden. In dit stappenplan lees je hoe je je houtwerk buiten zorgvuldig kunt schilderen.
1. Oude verflagen verwijderen met een verfföhn en verfkrabber
Om ervoor te zorgen dat je houtwerk buiten na deze onderhoudsbeurt weer een paar jaar onderhoudsvrij is, kun je het beste oude verflagen verwijderen die er heel slecht uitzien of loskomen van de ondergrond. Dit gaat het beste met een verfföhn en verfkrabber. Let op dat de verfkrabber goed scherp is. Slijp het mes zo nodig nog even extra scherp. Voor lastige hoekjes gebruik je een driekhoekkrabber. Schuur de rest van het oppervlak met een kurkblok (schuurkurk) en schuurpapier grof op. Op grotere stukken kun je ook een schuurmachine gebruiken. Oud schilderwerk dat er nog goed uitziet, hoef je alleen op te schuren.
2. Hout repareren, ontvetten en afplakken
Zitten er beschadigingen in het hout? Repareer deze dan met houtvuller of een ander houtreparatiemiddel. Laat de houtvuller goed drogen voordat je verder gaat. Tot slot ontvet je de ondergrond met een verfreiniger. Schuur de ondergrond nog een keer op en verwijder het stof met een borstel en/of kleefdoekje. Nu hoef je eventuele randen alleen nog maar af te plakken met schilderstape en kun je met de grondverf aan de slag.
3. Breng een of twee lagen buitengrondverf aan en vul oneffenheden en kieren
Na alle voorbereidingen, kun je nu een laag grondverf aanbrengen. Gebruik hiervoor een speciale buitenverf met bij voorkeur een hoog vullend vermogen, zoals Grondverf HV van Wijzonol en Rubbol Primer Extra van Sikkens. Maak ook gebruik van kwasten voor buiten. Pas na de eerste laag grondverf kun je kleine oneffenheden goed zien. Vul deze op met plamuur en dicht kieren met een goede acrylaatkit. Schuur de eerste laag weer licht op. Zo creëer je een gladde ondergrond voor de volgende laag. Soms moet je eerst nog een tweede laag grondverf aanbrengen. Dit is alleen nodig als de ondergrond een felle kleur heeft die je goed wil afdekken. Ook slecht onderhouden hout dat vochtig is, heeft een tweede laag grondverf nodig. Vergeet de tweede laag grondverf niet licht op te schuren voordat je verder gaat.
4. Houtwerk buiten aflakken
Als laatste breng je de laklaag aan op het hout. Breng de verf aan met de houtnerf mee. Gebruik een kwast voor buitenverf voor kleine vlakken en een speciale verfroller voor grotere vlakken. Wees niet te zuinig met je verf, maar zet hem ook weer niet zo dik op dat hij gaat druipen. De juiste laagdikte kun je controleren met een laagdiktemeter. Dit verschilt per verfsoort en staat weergeven op het kenmerkenblad dat bij ieder product beschikbaar is.
Na de eerste laklaag moet je de verf laten drogen. De droogtijd van de verf hangt af van de verf die je gebruikt en de buitentemperatuur. Kijk dus goed op de verpakking en houd je schilderwerk goed in de gaten. Als de laklaag droog is, kun je hem weer opschuren. Als je tijdens het schuren mooi droog schuurstof krijgt, is de verf goed droog. Als de verf tijdens het schuren gaat rullen, moet je de verf verder laten drogen. Breng tot slot een laatste laklaag aan.
5. De schilderklus afronden
Verwijder de afplaktape direct nadat je klaar bent met je schilderklus. Zo voorkom je dat hij vast gaat zitten en er lastig af komt. Je kunt ook schilderstape van Japans rijstpapier gebruiken, bijvoorbeeld van het merk Kip. Deze tape is uv-bestendig en geeft een veel strakkere lijn dan ouderwetse tape van crepe. Heb je nog vragen over de juiste materialen voor jouw schilderklus? Neem dan contact met ons op of lees dit blog over de benodigdheden voor het schilderen van houtwerk buiten!