Tegels verven met betonverf of muurverf is geen probleem

Zin om de badkamer, wc of keuken een nieuwe uitstraling te geven, maar geen zin om de tegels te vervangen? Een goedkoop alternatief is om de tegels te verven. Hier heb je niet per se speciale tegelverf voor nodig. Dit kan prima met betonverf of muurverf, mits je de juiste stappen volgt.

Laatst heb ik de tegels in de bijkeuken geverfd. De stappen die ik toen heb doorlopen, heb ik vastgelegd in onderstaand stappenplan. Volg deze stappen om ook de tegels in jouw woning er weer als nieuw uit te laten zien!

Image alt text-image

Stap 1: Tegels afplakken met gele afplaktape

Voordat je gaat verven met tegelverf of betonverf is het belangrijk om de rondom de tegels af te plakken. Het afplakken is vaak de meest tijdrovende klus, maar is voor een mooi eindresultaat wel cruciaal om goed te doen.

Gebruik gele afplaktape voor het maken van strakke lijnen. Deze tape is op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Een ander voordeel van gele afplaktake is dat hij geen lijmresten achterlaat.

Gebruik afdekmaterialen op de vloer, muur en meubels. Het zou zonde zijn als er verfspetters komen op de vloer, muren of meubels die niet geschilderd moeten worden.

Stap 2: Tegels ontvetten met Universol

Vervolgens begin je met het ontvetten van de tegels. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Universol gebruiken. Universol is uitermate geschikt voor het ontvetten en antistatisch maken van ondergronden voordat deze worden geschilderd. Nawassen is niet nodig. Je kan direct beginnen met schilderen.

Stap 3: Tegels opruwen en repareren

Je kunt tegels beter niet schuren, omdat de kans groot is dat je de tegels met schuurpapier bekrast.

Om diepe krassen te voorkomen, kun je de tegels beter opruwen met een Scotch Brite. Hiermee maak je de tegels ruw genoeg voor een goede hechting van de primer.

Voordat je verder gaat, is het van belang om eventuele gaten in de tegels of voegen te repareren. Ik heb hiervoor de epoxy vuller van Alabastine gebruikt. Dit 2-componentenvulmiddel krimpt nagenoeg niet en wordt keihard.

Stap 4: Breng een goede primer aan

Na het ontvetten en opruwen, breng je een primer aan. Het is belangrijk om een goede primer te gebruiken voordat je tegels gaat verven met beton- of tegelverf. Wanneer je geglazuurde tegels gaat schilderen, is dat zelfs extra belangrijk.

Er zijn verschillende soorten en merken op de markt, maar een 2-componentenprimer is de beste optie. De twee componenten zorgen namelijk voor een betere hechting. Bij een 2-componentenproduct moet je de twee componenten (A en B) met elkaar mengen voordat je de tegels gaat verven.

Ik heb zelf de 2-componentenprimer van Rust-Oleum gebruikt: de 3333 primer. Het is belangrijk dat je de primer niet te dik aanbrengt, maar juist met een hele dunne laag. Het liefst zo dun dat je de tegels er nog doorheen kunt zien. Laat de primer vervolgens goed drogen.

Wil je toch een gewone primer met slechts 1 component gebruiken? Dan is bijvoorbeeld de Zinsser 123 Bullseye een goede optie. Werk deze af met een goed reinigbare muurverf, zoals de Sikkens Alpha Rezisto of Sigmapearl Clean Matt voor het beste resultaat.

Image alt text-image

Stap 5: Tegels verven met betonverf of muurverf

Nadat de primer goed opgedroogd is, kun je de tegels verven met betonverf of muurverf.

Ik heb gekozen voor een harde betonverf van het merk Rust-Oleum: de Epoxy Shield Maxx. Deze betonverf is echter in een beperkt aantal kleuren leverbaar.

Is deze coating niet verkrijgbaar in de kleur die je zoekt? Kies dan voor de Rust-O-Thane 9200. Deze coating is namelijk in alle kleuren leverbaar.

Epoxy Shield Maxx en Rust-O-Thane 9200 van Rust-Oleum worden meestal gebruikt voor betonnen vloeren, maar ze zijn ook zeer geschikt om vloertegels of wandtegels mee te verven.

Rust-O-Thane 9200 is makkelijk te verwerken, mits je weet wat je doet. Mijn collega Robin geeft in onderstaande video een aantal tips voor het verwerken van deze coating:

Klaar met de betonverf of tegelverf?

Breng dan eventueel nog een tweede of derde verflaag aan voor extra dekking of geniet van je nieuwe badkamer, toilet of keuken!

Tip! Wil je vloertegels verven? Voeg dan een beetje antislip aan de betonverf of tegelverf toe. Dat maakt de vloer minder glad, waardoor je niet zo snel uitglijd.

Image alt text-image