Waarmee kun je het beste verf verdunnen?

Verf verdunnen is vaak niet nodig. Wanneer je met de kwast of roller werkt, is het gebruik van een verdunningsmiddel zelfs af te raden. Wil je toch je verf verdunnen? Zorg dan dat je het juiste verdunningsmiddel gebruikt. Benieuwd waarmee je jouw verf het beste kunt verdunnen? 

Image alt text-image

Alles over verf verdunnen

Verf verdunnen is meestal niet nodig. Dit doe je alleen als de verf wat dikker is. Dit is vaak het geval wanneer het erg koud is of als de verf al wat ouder is.

Je mag verf tot maximaal 10% verdunnen. Op het verfblik of productblad van de verf staat vaak hoeveel procent je de verf precies mag verdunnen en met welk verdunningsmiddel je dit kunt doen.

Verf verdunnen met water

Verf op waterbasis, oftewel acrylverf, kun je gewoon met water verdunnen. Hiervoor heb je dus geen speciaal verdunningsmiddel nodig.

Verf verdunnen met terpentine

Verf op oliebasis of terpentinebasis, ook wel alkydverf, verdun je met terpentine.

Wil je alkydverf voor binnenshuis verdunnen of heb je veel last van de geur van terpentine? Dan kun je alkydverf ook verdunnen met aromaatvrije terpentine. Deze terpentine is namelijk geurarm, waardoor je hem bijna niet ruikt.

Verf verdunnen met thinner

Wil je een product op basis van twee componenten verdunnen? Let dan goed op waarmee je dit volgens de verpakking moet doen. Voeg het verdunningsmiddel vervolgens pas toe op het moment dat deel A en deel B met elkaar gemengd zijn.

Gebruik je wat agressievere producten voor je schilderklus? Bijvoorbeeld metaalverf of Rust-Oleum CombiColor verf. Dan is er vaak een specifiek verdunningsmiddel van dezelfde producent beschikbaar, zoals de Rust-Oleum CombiColor Thinner. Je vindt het verdunningsmiddel voor jouw product op de verpakking of het productblad.

Verf verdunnen met wasbenzine

Het is ook mogelijk om alkydverf te verdunnen met wasbenzine, maar dit is een schadelijker middel dan terpentine. Bovendien verdampt wasbenzine veel sneller dan terpentine. Daarom heeft alkydverf verdunnen met wasbenzine eigenlijk geen nut wanneer je die met een kwast of roller gaat aanbrengen. Vandaar dat alkydverf enkel wordt verdund met wasbenzine als je het gaat verspuiten met een speciale spuitmachine.

Andere toepassingen van verdunningsmiddel

Verdunningsmiddel is niet alleen handig om verf te verdunnen, maar kent nog meer toepassingen. Je kunt het ook goed gebruiken voor het schoonmaken van je kwasten bijvoorbeeld. Hiervoor is ook speciale kwastenreiniger verkrijgbaar.

Voor het reinigen van de te schilderen ondergrond zijn verdunningsmiddelen als wasbenzine, thinner of terpentine minder geschikt. Ze zorgen er alleen maar voor dat het vuil over het te reinigen oppervlak wordt verspreid in plaats van dat het verdwijnt.