Wanneer gebruik je beits of vernis?

Beits, vernis, ‘blanke lak’, het zijn allemaal fantastische termen, die nogal verwarrend kunnen werken als je geen professionele schilder bent of voor de eerste keer gaat klussen. Gelukkig schiet Verfwebwinkel je graag te hulp. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen beits en vernis, en wanneer je een van beiden het best kunt gebruiken.

Image alt text-image

Wat is beits en wanneer gebruik je het?

Beits is een speciale soort verf, die compleet in de ondergrond trekt. Je hebt voor dekkende beits dus ook nooit grondverf nodig. Door de goede vochtregulerende werking kun je deze verf heel goed gebruiken op ondergronden die wat vochtiger dan normaal zijn. Daardoor kun je de verf vaak ook goed buiten gebruiken. Bij beits kan het vocht door de beitslaag naar buiten, zonder dat de verflaag beschadigd raakt.

Meestal kun je uit twee soorten beits kiezen: transparant of dekkend. Wat het verschil is tussen deze twee varianten, leggen we verderop in dit artikel uit. In ieder geval is het voordeel dat je geen grondverf hoeft aan te brengen.

Wat is vernis en wanneer gebruik je het?

Vernis is een transparante soort verf. Het dient vooral als beschermmiddel voor een ondergrond of een bestaande verflaag. Je beschermt de ondergrond voor verschillende bedreigingen, zoals schimmels, vocht, UV-stralingen, stoten en krassen. Met een goede vernis geef je ook meteen wat meer uitstraling aan de ondergrond.

Omdat vernis kleurloos is, noemen we het ook wel eens ‘blanke lak’. Vaak brengen we het aan op het hout van een kast, trap of stoel. Wil je vernis aanbrengen op een andere ondergrond dan hout, dan is het belangrijk dat je eerst goed kijkt naar de mogelijkheden.

Door je hout te voorzien van een laag vernis, ben je jarenlang verzekerd van bescherming tegen allerhande invloeden. Na een paar jaar moet je wel weer een nieuwe laag vernis aanbrengen.

Image alt text-image

Kiezen tussen beits en vernis

Zoals je ziet zijn er wezenlijke verschillen tussen beits en vernis. Welke soort je het best kunt gebruiken, hangt geheel af van de ondergrond en de applicatie. De keuze is makkelijk als het gaat om het blijven zien van de ondergrond: wil je die blijven zien, dan kies je voor een transparante beits of voor vernis. Wil je de ondergrond niet blijven zien, dan kies je voor een dekkende beits.

Wanneer je kiest voor een transparante laag, dan is het vooral goed naar de omstandigheden waartegen het hout beschermd moet worden. Als je het hout buiten gebruikt, kun je beter kiezen voor beits dan vernis. Vernis gebruiken we eigenlijk vooral binnen.

Transparante of dekkende beits of vernis

Transparante beits trekt volledig in het hout. Daardoor wordt er geen laag op het hout gevormd. Op die manier blijf je de mooie structuur van het hout zien. Met een transparante beits of vernis versterk je het karakter van het hout. Je kunt het bijvoorbeeld donkerder of lichter maken. Hoe het eindresultaat eruit komt te zien, is afhankelijk van hoeveel lagen je aanbrengt.

Wanneer je kiest voor een dekkende beits, zie je de ondergrond niet meer. Een dekkende beits vormt na het aanbrengen ervan een dekkende laag op het hout. Daardoor is de houtnerf niet meer zichtbaar. Daarentegen is een dekkende beits wel duurzamer dan een transparante beits. De transparante tuinbeits van Wijzonol gaat zo’n drie jaar mee, terwijl een dekkende beits wel vijf jaar mee kan gaan.

Beits voor binnen of buiten?

Zoals gezegd is voor een klus buiten beits de beste keuze. Zowel transparante als dekkende beits kun je buiten gebruiken. Maar ook als je binnen iets te schilderen hebt, kun je kiezen voor beits voor binnen. Een van de meest gestelde vragen is: ‘Wat is het verschil tussen beits en lak’? Het verschil tussen beiden is dat beits deels in het hout doorbrengt, en lak alleen zorgt voor een laag op het hout.

Toch kun je beits prima binnen gebruiken, als de ondergrond niet heel veel bescherming nodig heeft. Je kunt beits aanbrengen op objecten als deuren, kozijnen en meubels. Kies je voor een dekkende beits, dan kun je uit verschillende kleuren kiezen. Kies je voor een transparante beits, dan kun je blijven profiteren van de uitstraling van de mooie ondergrond.

Ondergrond bepalen

Vernis gebruik je eigenlijk alleen op hout, maar er zijn enkele uitzonderingen hierop zo gebruik je muurvernis voor muren of heb je ook een kleurloze bescherming voor betonvloeren. Wil je een andere ondergrond van een beschermende laag voorzien, dan kun je het best kiezen voor beits, lak of een gewone verf. De ondergrond speelt dus een heel belangrijke rol in je keuze.

Zo maak je de juiste keuze

Je maakt de juiste keus door eerst te kijken naar de ondergrond die je wilt verven. Dan kun je in elk geval alvast de keuze tussen beits en vernis bepalen. Kies je voor hout, dan kun je voor beiden kiezen. Kies je voor een andere ondergrond dan hout, dan kun je het best voor beits of speciale verf kiezen. Daarna bepaal je of je de ondergrond prominent in beeld wilt hebben. Is het antwoord ja, dan kies je voor vernis of een transparante beits. Is het antwoord nee, dan kies je voor een dekkende beits. En dan begint het volgende vraagstuk: de kleur.

Lijkt het allemaal magie? Geen probleem, de kleur tovenaars van Verfwebwinkel helpen je graag. We geven graag advies. Misschien twijfel je over of je moet kiezen voor beits of vernis, of kom je niet uit de keuze tussen transparante beits of dekkende beits. We kijken graag met je mee, zodat je een goede keus maakt, waar je nog jaren plezier van zult hebben. Wist je trouwens dat als je vandaag bestelt, je het product morgen al in huis hebt? En over verzendkosten doen we ook niet moeilijk: vanaf 50 euro verzenden we gratis!

Image alt text-image