Vochtige ruimtes schilderen, hoe doe ik dat?

Iedere huis heeft ze wel, een ruimte waarin het altijd vochtig lijkt te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kelder, of een badkamer met mindere ventilatie. Vocht op zich is niet zo'n grote zorg, de problemen die het met zich mee kan brengen wel. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van schimmel of het verkleuren van je verf. In dit blog vertellen we alles over het schilderen van deze vochtige ruimtes.

Image alt text-image

Het voorbereiden van de ondergrond

Het schilderen in een vochtige ruimte is niet zo recht toe recht aan als in een woonkamer. In een ruimte die vochtig is doen zich vaak allerlei problemen voor die eerst opgelost moeten worden voordat men met de kwast aan de slag kan. Denk aan schimmel in de badkamer; een poederende wand in de kelder of in hele extreme gevallen zelfs algen. Voordat u aan de slag gaat met schilderen moet u dus eerst vast stellen of dit nodig is.

Om schimmel aan te pakken heeft men een schimmelbestrijdingsmiddel nodig. Een mooi voorbeeld hiervan is Südwest Schimmelreiniger. Dit product komt in een handige spuitverpakking en werkt binnen 10 minuten na het aanbrengen. Let wel dat u goed ventileert en oude kleding aan trekt wanneer u hiermee aan de slag gaat.

Het volgende probleem wat u mogelijk tegenkomt als u uw vochtige ruimte wil gaan schilderen is een poederende ondergrond. Voornamelijk in kelders die nooit behandeld zijn treedt dit probleem op. Om dit tegen te gaan kunt u de muur voorstrijken. Een mooi product om dit mee te doen is SPS Fix-primer. Hiermee verminderd u de zuiging van de muur en verdwijnt de poederende ondergrond.

In zeldzame gevallen wil er zelf een zekere vorm van algenvorming optreden in zeer vochtige kelders. Ook deze moet u eerst verwijderen voordat aan de slag gaat met het schilderen. Hiervoor kunt u dan Prochemko Algendoder voor gebruiken.

Voorbeeld van een vochtige ruimte

Het schilderen van de vochtige ruimte

Nu alles voorbereid is kunnen we aan de slag met het schilderen van onze vochtige muren. Nu we al dit werk achter de rug hebben om de muren schoon te krijgen, willen we ze ook zo houden. We hebben dus een waterbestendige, schimmelafstotende verf nodig. En Zinsser heeft hét product voor het schilderen in vochtige ruimtes: Zinsser Perma-White.

Dit product heeft alle kwaliteiten die je zou verwachten van verf voor in de vochtige kamer. Zinsser Perma-White kan tegen hoge vochtigheid, sterke temperatuurfluctuaties en onvoldoende luchtcirculatie. En dat alles zonder dat er schimmel begint te groeien. Daarnaast heeft Zinsser Perma-White matte afwerking en kan het in alle pastel-kleuren gemengd worden. En daar houdt het nog niet op, want Perma-White is primer en toplaag in één, dat scheelt u weer werk.

Het schilderen van een permanent witte vochtige ruimte met Zinsser Perma-White gaat dus enorm eenvoudig. Heeft u nog vragen? Schroom dan niet om contact met onze verfprofessionals op te nemen.