Welke muurverf kan ik het beste voor binnen gebruiken?

Als je een muur wilt schilderen, ga je vanzelfsprekend op zoek naar muurverf. Je komt er dan al snel achter dat er heel veel verschillende soorten muurverf bestaan. Elke muurverf is geschikt voor zijn eigen toepassing. Wanneer gebruik je welke soort verf? En welke is het meest geschikt voor binnen?

Welke soorten muurverf zijn er?

Bij Verfwebwinkel krijgen we regelmatig de vraag welke muurverf binnen het meest geschikt is. Wanneer je een muur of plafond in de badkamer wilt schilderen, gebruik je andere verf dan in de slaapkamer of de woonkamer. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten verf.

Image alt text-image

Latex muurverf

Wat is het verschil tussen latex en muurverf? Nou, eigenlijk geen. Latex is namelijk muurverf. De term ‘latex’ is nu alleen nog een productnaam. Vroeger werd de term gebruikt om aan te geven dat je werkte met een andere, duurzame verfsoort. Die verf bestond uit latexsappen van de rubberboom. De kwaliteit van latex was significant beter dan die van acrylverf. Met latex had je dus echt een hoge kwaliteit muurverf in huis.

Door de jaren heen is de kwaliteit van muurverf enorm verbeterd. Daardoor is de kwaliteit van latex nu goed op een kunstmatige manier na te maken en is er geen latex meer nodig in de muurverf. Daardoor kun je nu stellen dat latex en muurverf hetzelfde zijn.

Qua kwaliteit maakt het niets uit. Het is vooral een marketingtrucje van de fabrikant: ‘latex’ wordt nog altijd geassocieerd met een hoge kwaliteit. En als iets goed verkoopt, is het wel beweren dat je een hoge kwaliteit verf maakt. Niemand wil immers verf van lage kwaliteit op z’n muur aanbrengen.

Krijtverf

Krijtverf is een dekkende, matte verf. Het wordt gemaakt op waterbasis. Door het hoge gehalte aan krijt, krijgen je muren een wat poederachtig effect. Het mooie is dat dit effect ook wordt bereikt op hout, terracottapotten, fineer, MDF, karton en metaal. Je kunt het effect van je muur dus ook op andere objecten overbrengen.

Goed om te weten: krijtverf heeft niets te maken met krijten. Wil je met een krijtje je muur bewerken, kies dan voor schoolbordverf. Daarmee kun je van je muur een creatieve kleurplaat maken. Je kunt er met schoolbordkrijt overheen. Dat kan met krijtverf dus niet. De naam ‘krijtverf’ is vooral te danken aan waar het van is gemaakt: krijt.

Veel mensen halen krijtverf en kalkverf door elkaar. Goed om te onthouden: in krijtverf zit krijt en in kalkverf zit kalk. Het zit zelfs in de naam.

Kalkverf

Kalkverf bestaat dus vooral uit kalk. Deze soort verf hecht alleen goed op steenachtige ondergronden. Wil je kalkverf gebruiken, maar niet op een steenachtige ondergrond? Dan moet je een speciale primer gebruiken. Onthoud wel dat kalkverf niet makkelijk over te schilderen valt. Het is dus echt een keuze waar je vrij lang aan vast zit.

Afwasbare muurverf

Afwasbare muurverf is muurverf die je goed kunt schoonmaken. Sigma en Sikkens zijn toch wel de bekendste merken. Sommige afwasbare muurverven gaan nog een stapje verder en zijn zelfs vlekafstotend. Dat maakt afwasbare verf heel geschikt voor in bijvoorbeeld de keuken, waar de kans op spatten en vlekken erg groot is.

Je kunt afwasbare verf gewoon schoonmaken met water of met een reinigingsmiddel. Met ‘afwasbaar’ bedoelen we dus schoonmaken, en niet dat je de verf gemakkelijk van het oppervlak haalt. We zien deze soort verf niet zo snel in een slaapkamer of woonkamer (tenzij je kinderen hebt), maar wel in keukens en intensief gebruikte ruimtes. Voor badkamers adviseren wij badkamer muurverf van bijvoorbeeld Wijzonol. Dit is een verf die geschikt is voor de badkamer en WC. De badkamer muurverf is schimmelbestendig, geurarm, droogt snel en dekt goed.

Acrylverf/waterverdunbare verf

Acrylverf is een watergedragen verf. Het bindmiddel dat gebruikt wordt is acrylaathars. Acrylverf geeft een mooi effect aan de muren en afhankelijk van de dekking heb je één of twee lagen nodig.

Je kunt acrylverf gewoon gebruiken op een muur. Het hecht aan zowat alles, en zeker aan een binnenmuur. Wil je zeker weten dat de verf goed blijft zitten? Dan zou je een extra laag primer voor de ondergrond kunnen gebruiken. Let wel op of de muur al is behandeld, zit er nog geen verf op de muur dient deze eerst voorgestreken te worden. Als er al verf op de muur hoef je deze niet eerst voor te strijken en kan je dus primer aanbrengen.

Image alt text-image

Op welke eigenschappen van muurverf moet ik letten?

Ga je een blik muurverf kopen, dan is het een goed idee eerst onderzoek te doen naar de eigenschappen van de muurverf. Elke muurverf wordt namelijk gebruikt voor een andere toepassing. Welke muurverf je uiteindelijk gaat kopen, hangt af van verschillende factoren. We noemen een paar zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van muurverf.

Overschilderbaar tijd

Je kunt pas een tweede laag aanbrengen als de eerste laag verf goed droog is. Hoe lang de verf moet drogen, hangt af van het soort verf. Voor muurverf rekenen we op een droogtijd van ongeveer 3 tot 5 uur, voordat deze weer overschilderbaar is. Hier dien je dus wel rekening mee te houden bij het kiezen uit de verschillende soorten muurverf.

De glansgraad

De glansgraad zegt iets over het visuele effect van verf. Sommige verf heeft een glanzend effect op de ondergrond. Andere soorten verf zien er juist wat meer mat uit. Glanzende of matte verf heeft dus een grote invloed op het eindresultaat. Daarom is het essentieel dat je vooraf al weet met welke soort verf je wilt schilderen.

Muurverf is meestal mat of extra mat. In sommige gevallen heb je ook eiglans, zijdeglans of satin. Voor elke soort glans geldt een bepaald percentage glanzendheid. Mat heeft het laagste percentage (onder de 15 procent). De glansgraad wordt gemeten met een zogenaamde glansmeter. Die meet hoe zeer de verf glanst in een hoek van 60 graden.

Schrobvastheid klasse

Wanneer we het hebben over schrobvastheid, hebben we het over de klassering bij muurverven die aangeeft hoe zeer de verf slijt als er iets nats overheen komt. Op die manier vertelt de fabrikant je hoe erg de verf bestand is tegen het reinigen met water en een Scotch Brite schuurvlies. Zo weet je dus of de muurverf van jouw keuze bestand is tegen schoonmaken.

Er zijn verschillende klassen schrobvastheid bij muurverf. Zo is Klasse 1 het meest schrobvast en klasse 5 het minst schrobvast. De schrobvastheid wordt bepaald door er met een Scotch Brite schuurvlies schrob slagen op te maken. Daarna wordt gekeken hoeveel van de verf heeft losgelaten. Bekijk onze blog over schrobvaste muurverf, voor meer informatie over deze verf.

Schrobvastheid zegt niet zoveel over de kwaliteit van de verf. Een verf met een lagere klasse schrobvastheid kan alsnog beeldig staan in de slaapkamer, terwijl de verf voor in de keuken (waar het risico op spatten hoog is) zo goed als ongeschikt is. Het hangt er dus maar net vanaf waar je de verf wilt aanbrengen.

Aanbrengen van muurverf

Voordat je begint met het schilderen van de muur, is het belangrijk dat je de muur voorbereidt. Begin met het schoonmaken van de muur en controleer of de muur niet te nat is. Dat doe je door een stuk muur in te pakken met plasticfolie. Zie je condens op de folie? Dan is de muur te nat om muurverf aan te brengen. Te vochtige muren moet je nooit verven, ook niet met voorstrijkmiddel!

Breng je de muurverf binnen aan, dan is het belangrijk dat je de ruimte goed ventileert. Verf droogt het best bij een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius. Ventileren is belangrijk omdat er verfdampen vrijkomen.

Wanneer je gaat schilderen, is het belangrijk dat je in de lengte mee schildert. Op die manier breng je de verf aan, zonder strepen achter te laten. Met een roller kun je meteen grote oppervlakken schilderen. Breng de verf dik aan op de roller, maar niet te dik. Probeer de verf gelijkmatig over de muur te verdelen. Smeer de verf op de muur van boven naar beneden uit, werk vervolgens horizontaal en rol altijd in de lengte na voor een streeploos resultaat en de beste verdeling. Het is het best in één keer de verf over het gehele oppervlak aan te brengen.

Koop je muurverf voordelig bij Verfwebwinkel!

Muurverf is er in verschillende soorten: Krijtverf, kalkverf en muurverven in verschillende schrobvastheids/reinigingsklasse. Iedere soort verf heeft zijn eigen eigenschappen en kun je voor verschillende toepassingen gebruiken. Eigenlijk is er dus geen muurverf die je ‘het best’ voor binnen kunt gebruiken: het hangt af van waar je het wilt aanbrengen. Welke kleur muurverf vind jij het mooist?

Je kunt bij je keuze voor een muurverf rekening houden met verschillende eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan hoe snel je het kunt overschilderen, de glansgraad of de schrobvastheid.

Muurverf aanbrengen kun je het best doen door in de lengte te rollen, vervolgens horizontaal (dit wordt ook wel kruislings rollen genoemd) en uiteindelijk in de lengte na te rollen. Zo blijven er geen strepen achter en verdeel je de muurverf het beste. Het is het handigst om te werken met een grote verfroller, waarmee je in één keer de hele oppervlakte kunt bestrijken.

Heb je vragen over de keuze voor muurverf? Schroom dan niet om onze experts om hulp te vragen. Ons advies is helemaal gratis en natuurlijk niet bindend (terwijl onze verf dat wel is). Bestel je direct, dan heb je de verf morgen al in huis. Je betaalt geen verzendkosten boven de 50 euro.

Image alt text-image