Kun je een spack plafond repareren?

Kan je een spack plafond repareren en gaatjes en scheuren in het plafond netjes vullen? En kan je een spack plafond na het repareren gewoon opnieuw schilderen? Dat kan! In bijna ieder huis is wel een spack plafond of spuitwerk op de muur te vinden. Spackspuitwerk wordt veelvuldig toegepast op plafonds en boven het tegelwerk in de badkamer, keuken en toilet in onder andere nieuwbouwwoningen. Spackspuitwerk is niet overal even grof, wat het vaak lastig maakt om het onzichtbaar te repareren. Maar het kan wel! In dit blog lees je hoe.

Image alt text-image

Hoe werk je spackspuitwerk onzichtbaar bij?

Gewone muurvuller geeft een glad resultaat. Dit valt meestal erg op. Zeker bij grof spuitwerk op muren en plafonds. Zelfs wanneer je met een spons structuur probeert aan te brengen in de muurvuller, geeft dit uiteindelijk toch vaak niet het gewenste resultaat. Daarom zijn er spack reparatie producten op de markt. Deze zijn ontwikkeld om spachtelputz te repareren. Met deze producten wordt reparatie van spackspuitwerk net iets makkelijker gemaakt. Bovendien geeft het een mooier resultaat dan wanneer je met een gewone muurvuller aan de slag gaat.

Spack reparatie: Onzichtbaar een spack plafond repareren

Het liefst wil je natuurlijk dat je het spackspuitwerk op muren en plafonds onzichtbaar kunt repareren. Het is niet de bedoeling dat iemand nog kan zien dat er gaatjes of scheuren in het spuitwerk zaten. Onzichtbaar een spack plafond repareren kan bijvoorbeeld met Alabastine Doe het Zelf Spack. Dat is spackverf in een spuitbus om plaatselijk wat beschadigingen bij te werken. Er is ook Alabastine Spackvuller verkrijgbaar voor het vullen van scheuren in spackwerk. Samen met onderstaande handige how-to video van Alabastine kun je deze klus makkelijk zelf klaren.

Spack reparatie overschilderen

Spackwerk heeft een zuigende werking door zijn zeer open structuur. Daarom is er speciale muurverf voor spack op de markt met een lange open tijd. Door het gebruik van deze verf heb je geen last meer van aanzetten, strepen of structuurverschil.

Spacklatex of Spackverf is in wit en allerlei lichte kleuren (bijvoorbeeld RAL 9010 of RAL 9001) leverbaar. Deze verf kan ook gebruikt worden op andere zuigende ondergronden, waaronder gipsplaten (gips repareren). Het enige waar je bij het aanbrengen van deze verf op moet letten, is dat je een kwalitatief goede (langharige) roller gebruikt. Zorg ervoor dat je (zoals schilders het noemen) nat in nat werkt. Dit is het allerbelangrijkst bij het schilderen van een spack plafond of muur. Hiermee voorkom je banen en strepen. Schilder de eerste laag diagonaal over je plafond en de tweede laag in tegenovergestelde richting diagonaal. Zo heb je de minste last van strijklicht, nauwelijks kans op streepvorming en krijg je een professioneel eindresultaat. Succes!