RAL 9001 en RAL 9010 muurverf: wat is het verschil?

RAL 9001 en RAL 9010 zijn de meest voorkomende wittinten in het interieur. Ook zijn het twee wittinten waarmee veel in de nieuwbouwsector gewerkt wordt. Professionele schildersbedrijven werken jaarlijks pallets vol van deze RAL-kleuren weg. Maar welke RAL-kleur moet je nu gebruiken: RAL 9001 of RAL 9010? En wat zijn de verschillen? Er gaan een hoop feiten en fabels over deze verfkleuren rond. Wij zetten ze voor je op een rij en lichten ze verder toe.

Image alt text-image

Het verschil tussen RAL 9001 en RAL 9010

RAL 9001 en RAL 9010 zijn nog steeds een van de meest populaire witsoorten. De namen van deze kleuren zijn respectievelijk crème wit en zuiver wit. Al wordt voor RAL 9010 ook nog wel eens de naam gebroken wit gebruikt. Waar de kleuren op het eerste gezicht hetzelfde lijken, zijn ze dit absoluut niet. Er is een duidelijk verschil tussen beide kleuren.

RAL 9001 is, zoals de naam al doet vermoeden, een crème-achtige wittint. Het is een kleur die enorm populair is in oude monumentale gebouwen. Vaak zijn de kozijnen en andere accenten zoals stopcontacten in deze bekende kleur geschilderd.

RAL 9010 is wat de meeste mensen dus als zuiver of gebroken wit kennen. Deze kleur lijkt zonder referentie van een spierwitte achtergrond een zuiver witte kleur. Schijn bedriegt echter, want zodra je RAL 9010 naast een puur witte ondergrond houdt zie je al snel een kleur verschil. Dit is hoe RAL 9010 aan zijn naam gebroken wit komt.

RAL 9001 en RAL 9010 ten opzichte van elkaar

Wanneer je RAL 9001 en RAL 9010 naast elkaar houdt, lijkt RAL 9001 meer richting het beige te gaan met licht roodoranje ondertonen. RAL 9010 heeft een licht gelige ondertoon en is duidelijk lichter van kleur dan RAL 9001. Dit komt doordat RAL 9010 voornamelijk grijs en een beetje oxide-geel pigment bevat. RAL 9001 daarentegen bevat meer nog meer oxide-geel en daarnaast ook nog oxide-rood pigment. En dit verschil in pigmentatie ziet men terug in de meer crème-achtige kleur voor RAL 9001.

Welke RAL-kleur wit is tegenwoordig de standaard?

Lichte kleuren zijn tegenwoordig populairder. Daarom worden de meeste bouwmaterialen als kozijnen en stopcontacten tegenwoordig in RAL 9010 geleverd. RAL 9001 is voornamelijk voor oudere panden een populaire keuze om het oude karakter van de woning te behouden.

RAL 9010 is de meest verkochte tint witte muurverf. Dat is ook niet zo gek. Deze kleur wit is namelijk minder hard dan standaard wit, maar oogt toch heel fris. In de afgelopen paar jaar zien we ook nog een andere verandering optreden. Zo wint RAL 9016 steeds meer grond in de strijd om de meest populaire wittint.

Een beeld bij het verschil tussen RAL 9001 en RAL 9010

In onderstaande video licht collega Robin het verschil tussen RAL 9001 en RAL 9010 verder toe. Hier kun je het kleurverschil ook beter zien. Let wel dat kleuren op een beeldscherm bijna altijd afwijken van de realiteit. Om deze reden kunt u besluiten om gebruik te maken van een officiële RAL kleurenwaaier om een kleur voor uw klus uit te zoeken.

De impact van witte verf op het interieur

Denk goed na over welke tint wit je wilt gebruiken in je interieur, want de invloed van wit op de sfeer van een ruimte is erg groot. Zeker omdat witte verf vaak op grote oppervlakten wordt aangebracht. Een koele wittint kan in sommige ruimtes kil doen aanvoelen. Terwijl een te warme crème juist vuil kan ogen als de zon erop staat. Het is daarom belangrijk om eerst goed te overwegen wat het beste werkt in de te schilderen kamer. Hierbij kunnen sample potjes goed van pas komen.

Feiten en Fabels over witte verf

Witte verf is kil

Witte verf kan inderdaad kil ogen in felle belichting. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Een heldere kleur wit kan in de ochtend bijvoorbeeld koeler aanvoelen dan richting het einde van dag. Een kleurentip in dit geval zou zijn om indirect belichte ruimtes met een warmere wittint te schilderen. Daarnaast moeten we niet alleen kijken naar natuurlijke licht. Ook de belichting in uw huis is van belang, zo zijn halogeen lampen koeler dan gloeilamp vervangers bijvoorbeeld.

Witte verf is ruimtelijk

Witte verf lijkt ruimtes groter ogen dan dat ze zijn. Dat is wat er bedoelde wordt met de uitspraak witte verf is ruimtelijk. Toch zit er wel een maar in deze uitspraak, je moet goed gebruik maken van de eigenschappen die witte verf te bieden heeft. Het gebruik van dezelfde wittint op alle muren én het plafond zorgt namelijk voor een kleiner ogende kamer.

Een goede manier om dit tegen te gaan is het werken in drie wittinten. De lichtste wittint gebruik je op het plafond. De middelste wittint gebruik je voor de wanden en de donkerste wittint gebruik je op de deuren en kozijnen. Als je een laag plafond hebt kun je er zelfs voor kiezen om nog een tint lichter te gaan om het zo hoger te laten lijken.

Witte verf is vatbaar voor viezigheid

Er zijn gelukkig een heleboel tips en tricks om je witte muur wit te houden. Zo kun je voor een schrobvaste muurverf kiezen die goed afwasbaar is. Hierdoor kunt u met een vochtige doek de muur afdoen zonder dat het plekken op de muur achterlaat. Zo kunt u gemakkelijk viezigheid van de muur verwijderen.

Heb je witte muurverf aangebracht in een ruimte die intensief gebruikt wordt, zoals de keuken? Schilder dan Trae Lyx Naturel Finish over je verflaag heen. Dit is een onzichtbaar vernis die een extra beschermlaag over je muurverf aanbrengt. Hierdoor kun je vetspetters en andere vlekken gemakkelijk van je muur poetsen. Zo blijven je witte muren goed schoon. Meer informatie hierover kunt in dit blog vinden.