Gratis verzending vanaf €50,-
Op werkdagen vóór 22.00u besteld = morgen in huis
Veilig & achteraf betalen
Top 10 verftermen
De schilders en op de verpakkingen gebruiken vaak verftermen waarbij u geen idee heeft wat ze betekenen. In dit blog behandelen we de top 10 van deze termen met betrekking tot lakken.
Alkydharsbindmiddel
Alkydharsen worden gebruikt in vrijwel alle lak die op terpentinebasis is en bevatten ongeveer 20 tot 70% olie. Alkydharsbindmiddelen hebben zowel de goede eigenschappen van olie als die van harsen in zich. Ze worden verwerkt tot lakverf die prima verwerkt kan worden met een kwast of roller of tot spuitlakken voor de professionele spuiter. Voorbeelden van verf met een alkydhars-basis zijn bijvoorbeeld corrosiewerende lakverven, trappenlak en radiatorlakverven.
Acrylharsen
Veelal zijn de lakken op waterbasis op basis van acrylhars. Deze bestaan dan alleen uit acrylhars als bindmiddel of worden met andere harsen gecombineerd voor specifieke doeleinden als multiprimers of andere verfsoorten die op diverse ondergronden inzetbaar zijn. Acrylharslakken bevatten doorgaans weinig of geen oplosmiddelen.
Epoxyharsen
Waarschijnlijk kennen de meeste mensen Epoxy verf als een twee componenten of hele harde lak. Doordat de epoxyharsen (kunsthars) in combinatie met hardingsmiddelen zeer goed vernetten, krijg je een verf die zich kenmerkt door een zeer hoog hechtvermogen op uiteenlopende ondergronden, hoog belastbaar zijn en zeer goed bestand tegen water en chemicaliën. Verf op epoxy-basis kom je dan ook vaak tegen op vloeren en op bouwconstructies.
Thixotroop
Tegenwoordig is veel buitenbeits thixotroop. Klinkt heel spannend maar wil eigenlijk niets meer zeggen dan dat deze verf in rustvorm (gewoon in de garage op het schap) gel-achtig is. Voordat je gaat schilderen roer je de verf zoals je gewend bent en zal deze vloeibaar worden. Bij elke vorm van energie toevoeging zal zit trouwens het geval zijn, bv roeren, strijken, schudden en schilderen. Komt het blik dan weer in 'rust-stand', neemt hij zijn oorspronkelijke toestand weer aan en zal weer thixotroop worden. Het beïnvloed de verf niet hoe vaak deze van thixotroop naar vloeibaar gebracht wordt. Een voorbeeld van een product is Mathys Fassitek Thixo.
Bindmiddel
Bindmiddel is echt een verfterm die je bij alle verf tegenkomt. Zonder bindmiddelen kan er namelijk geen verf tot stand komen. Een bindmiddel is het niet-vluchtige deel van een verf zonder pigment en vulstof, maar met weekmakers, droogmiddelen en andere niet-vluchtige hulpstoffen. Het bindmiddel, zoals de naam al zegt, verbindt de pigmentdeeltjes onderling met de ondergrond en vormt zo samen met de ondergrond de afgewerkte deklaag. In verf zonder pigmenten en vulstoffen bestaat het bindmiddel uit alle niet-vluchtige bestanddelen.
Oplosmiddelen
De verfterm oplosmiddel komt vaak voor bij verf. Vooral lakken voor buiten (op terpentinebasis) bevatten veel oplosmiddelen, dit zijn stoffen waarin een andere stof wordt opgelost. Meestal vervliegen deze vloeistoffen en zorgen ze er (mede) voor dat een verflaag kan uitharden. Voor een lak op waterbasis is het oplosmiddel water, alkydlakken hebben veelal oplosmiddelen zoals terpentine, thinner of wasbenzine.Ezelsbruggetje: Het product dat je kunt gebruiken om de verf te verdunnen of om je materiaal mee schoon te maken is meestal het oplosmiddel van het product.
(Poly-) Urethaanbindmiddel
Als er bij een verf urethaanbindmiddelen zijn gebruikt, zijn die in vergelijking met de gebruikelijke alkyd- of acryllakverven harder en beter bestand tegen water, oplosmiddelen en chemicaliën. Enkele meest voorkomende lakken die urethaan bevatten zijn parketlak, trappenlak en vloerverf. Vaak worden er ook verfterm poly-urethaan gebruikt. Een buitenlak die gebruik maakt van urethaan is bijvoorbeeld de Wijzonol LBH Urethan Alkyd Zijdeglanslak.
UV-bescherming
Vooral bij verf voor buiten komt de verfterm UV bestendig nogal eens naar voren. Dit wil niets meer of niets minder aangeven dan dat het product tegen de stralen van het daglicht bestand is en geldt vooral voor de buitenverf, beits of transparante buitenproducten. Mochten de UV-stralen toch de ondergrond kunnen dan ontstaan er 'weerplekken' zichtbaar als zilvergrijze tot zwarte plekken in het hout.Tip: Kies je voor transparant neem dan nooit blank, maar kies voor blank met een kleurtje zoals eiken, grenen of noten. Doordat deze beitsen pigment bevatten zijn ze beter bestand tegen UV-stralen. Een voorbeeld hiervan is Sikkens TGL Satin Plus op kleur.
Vergeling
Vergeling komt vooral voor bij witte of licht gekleurde lakverven op terpentinebasis (alkyd). Bij de vroegere lijnoliën en alkydharsverf was de vergeling zeer duidelijk zichtbaar en werd deze veroorzaakt door de eigenschappen van bepaalde bestanddelen die gebruikt werden. Tegenwoordig worden er door andere ingrediënten in de verf een betere lichtechtheid verkregen,Wil je geen risico lopen dat je witte kleur steeds geler wordt, kies dan voor een verf op waterbasis. In een ander blog gaan we meer in op het vergelen van de verf.
Tweecomponenten-verf
Een tweecomponenten lak (vaak op basis van epoxy) zijn reactielakken en lakverven, waarbij je een basisverf vlak voor verwerking mengt met een verharder en waarbij er een nauwkeurig bepaalde verhouding (aangegeven door de fabrikant) aangehouden moet worden.Indien je niet de juiste verhouding gebruikt kan dat invloed hebben op de droogtijd, kwaliteit en/of eigenschappen van de lak. Het is dus belangrijk om de juiste verhouding van beide componenten aan te houden en vooraf goed te bekijken wat de verwerkingstijd (pot-life) is van het product waarmee je aan de slag gaat. Een voorbeeld van een twee componenten product dat veel door particulieren gebruikt wordt is een coating voor in de keuken, hierover kunt u in dit blog meer te weten komen.