Vergrijsde tuinmeubelen opknappen met Net-Trol van Owatrol

Bijna alle houtsoorten vergrijzen vroeg of laat in de buitenlucht. Sommige mensen vinden dit mooi, maar wat nou als jij niet tot deze groep behoort? Maak je geen zorgen, want vergrijsde tuinmeubelen opknappen is een eenvoudige klus met Net-Trol houtontgrijzer van Owatrol. Door een behandeling met Net-Trol krijgt vergrijsd hout weer zijn oorspronkelijke kleur terug. Vergrijsde tuinmeubelen, boeiboorden of kozijnen gaan met Net-Trol weer stralen als nooit tevoren. Benieuwd hoe? Lees verder.

Image alt text-image

Hout behandelen met Owatrol

Owatrol is een Amerikaanse fabrikant die vooral handige toevoegingen en probleemoplossers maakt. Hun bekendste product is de Owatrol Olie. Voor het ontgrijzen van hout werken we met Net-Trol. Zoals je later in dit artikel nog zult lezen - of wellicht al in de video hebt gezien – heb je mogelijk meer producten van Owatrol voor deze klus nodig.

 

Start met het afplakken van de omgeving

Voordat je aan de slag gaat met de producten van Owatrol, moet je de omgeving afplakken. Deze producten kunnen namelijk hout, metaal en kunststof aantasten, wat voor lelijke plekken kan zorgen. Dat wil je natuurlijk niet! Daarom raden we aan om de omgeving af te plakken met schilderstape en plastic.

Vuil van vergrijsde tuinmeubelen verwijderen

Hout vergrijsd pas na verloop van tijd. In die periode zal er ook oppervlakkig vuil op het hout zijn ontstaan. Dat moet je eerst verwijderen voor je aan de slag kunt met Net-Trol. Anders kan de het product niet goed in het hout trekken.

Vuil van vergrijsd hout verwijderen doe je met Universol van Owatrol. Dit is een zeer geconcentreerd reinigingsmiddel. Vandaar dat je het voor gebruik eerst moet verdunnen in de verhouding 1:20. Vervolgens kun je het verdunde middel op het hout aanbrengen met een plantenspuit. Laat dit 10 minuten inwerken waarna je het afspoelt met de tuinslang.

Hout ontgrijzen dat is behandeld met olie, wax, beits of vernis

Als er nog bestaande of oude lagen van olie of wax op je tuinmeubelen zitten moeten deze eerst worden verwijderd. Dit kun je verwijderen met Aquanett, ook een product van Owatrol.

Let op! Als je Aquanett gebruikt, moet je wel gelijk beginnen met het 'neutraliseren' van het hout met Net-Trol.

Aquanett verwijdert geen beits of vernis, oftewel 'filmvormende lagen'. Als er filmvormende lagen op zitten, moet je deze eerst verwijderen met Owatrol Dilunett.

 

Vergrijsde tuinmeubelen behandelen met Net-Trol

Na het reinigen van de houten tuinmeubelen, kunnen ze worden behandeld met Net-Trol. Misschien is de ondergrond nog nat, maar zo niet: zorg dan dat je het hout eerst even nat maakt. Breng de Net-Trol vervolgens royaal aan met een kwast met synthetische haren of een langharige roller. Laat de houtontgrijzer daarna 10 tot 20 minuten intrekken en borstel de oppervlakte met een ruwe borstel af. Na het borstelen kun je met een spons en water de oppervlakte reinigen en eventueel met een schuurspons nog na poetsen voor de details.

Je zult nu al een duidelijk verschil kunnen zien in het hout. Wanneer het hout echter helemaal is opgedroogd, zie je het resultaat pas echt goed. Je tuimeubelen zien er weer als nieuw uit!

Vergrijsd hout bleken met ontweringswater

Net-Trol lijkt heel erg op ontweringswater, maar is een stuk sterker en krachtiger. Ontweringswater is een stuk goedkoper, maar met ontweringswater alleen kun je niet een heel tuinmeubel ontgrijzen. Met ontweringswater kun je echter wel een zwarte plek in bijvoorbeeld eikenhout verbleken zodat deze onzichtbaar wordt.