Vlekken verwijderen uit hout met ontweringswater

Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen. Dit kan ongedaan gemaakt worden ontweringswater.

Vaak gebeurd dit door een een beschadiging aan het schilderwerk of niet vaak genoeg behandelen met olie of impregnerende beits. Lelijke grijze of zwarte plekken ontsieren dan het prachtige hout. Wanneer je ontweringswater gaat gebruiken moet je wel persoonlijke veiligheidsmiddelen dragen zoals een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen. Ontweringswater is een veelzijdig product en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het verwijderd bijvoorbeeld groene aanslag van tuinmeubelen, houten schutting of de vergrijzing van uw houten tuinset verminderd door gebruik van ontweringswater. Ook wordt het toegepast bij het verwijderen van vliegroest van autolak en voor het ontkalken van schepen rondom de waterlijn.

Ontweringswater wordt tevens gebruikt om roest-vlekken en /of bloedvlekken uit textiel en steen te verwijderen. Ga daarbij als volgt te werk:

Doorweek een doekje met de ontweringswater (al dan niet verdund) en dek de vlek af met het doekje.Laat het ontweringswater een uur inwerken en verwijder vervolgens het doekje.Herhaal dit als de vlek nog niet voldoende is weggetrokken en/of laat het oxaalzuur nog wat langer intrekken. Ook kan het helpen tijdens het proces het oxaalzuur over de vlek te borstelenMaak de plek schoon met heet water en een droge doek

Ook bij het houden van bijen wordt oxaalzuur gebruikt maar dan ter bestrijding van de Varroamijt. Voor meer info hierover: Universiteit Wageningen

Image alt text-image

Hoe ga je te werk met ontweringswater

Breng het ontweringswater aan met een penseel aan op de vlekken en laat dit intrekken.Zonodig de behandeling herhalen tot de zwarte verkleuring verdwenen is.Als de kring/vlek is verdwenen zal er mogelijk een lichte plek voor in de plaats zijn gekomen.Behandel nu het hele oppervlak (dus niet alleen de kring/vlek) met het oxaalzuur en laat dit opnieuw intrekken.Tot slot goed na-wassen met schoon water om het ontweringswater te neutraliseren.Laten drogen en het oppervlak verder behandelen met een Sikkens Cetol TGL, Wijzonol LBH Transparant of een ander product naar keuze.

Tip van de meesterschilder

  • Warm het ontweringswater op voor gebruik. Ontweringswater wordt namelijk actiever als het warm is. Ik adviseer je om ontweringswater au-bain-marie te warmen.
  • Wil je iets krachtigers dan ontweringswater? Gebruik dan Owatrol Net-Trol. Owatrol Net-Trol is erg geschikt voor het ontgrijzen van houtwerk buiten. In ondestaande video zie je hoe collega Robin een vergrijsde schutting er weer als nieuw uit laat zien.