Gratis verzending vanaf €50,-
Op werkdagen vóór 22.00u besteld = morgen in huis
Veilig & achteraf betalen
Buiten schilderen: wanneer is het perfect schilderweer?
‘Niets is zo veranderlijk als het weer’, is een veelgehoorde uitspraak in Nederland. Het weer is een belangrijke factor wanneer je buiten wilt schilderen. Je wilt je zo goed mogelijk voorbereiden op je schilderklus en dat gaat verder dan het uitzoeken van een professionele verf. Het in de gaten houden van de weersverwachting is namelijk ook essentieel voor het eindresultaat. Maar wanneer is het nou eigenlijk perfect schilderweer en waar moet je op letten bij verschillende weertypes? In dit blog vertellen we je er graag meer over.
De ideale schildertemperatuur voor schilderen buiten
Om te beginnen is de buitentemperatuur een belangrijke factor om in de gaten te houden. De perfecte schildertemperatuur is 19°C, maar je kunt prima schilderen wanneer het buiten tussen de 10°C en 25°C is.
Bij een te koude temperatuur droogt de verf niet snel genoeg en bestaat er een kans dat de lak slecht hecht.
Bij temperaturen boven de 25°C droogt de verf juist te snel en is de kans op scheuren en blaasjes een stuk groter.
Over het algemeen kun je dus in Nederland het grootste deel van het jaar buiten schilderen. Google dus voordat je buiten gaat schilderen eerst even naar 'hoe warm wordt het vandaag', 'gaat het vandaag regenen', 'buienradar' of een andere zoekopdracht die je een goede voorspelling geeft van het te verwachten weer.
Buiten schilderen in de zon
Schilderen met zonnig weer is fijn voor jezelf en bevorderlijk voor de droogtijd van het buitenschilderwerk. Toch kan de zon ook een bedreiging vormen voor de duurzaamheid van het schilderwerk.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen. Schilderen in de volle zon zorgt er daardoor niet alleen voor dat het geschilderde oppervlak lelijk afgewerkt is, maar ook kan het na verloop van tijd zwakke plekken veroorzaken. Zorg er dus voor dat de verf niet te snel kan drogen.
Gebruik tot slot geen tweecomponentenproducten bij temperaturen boven de 20°C. Deze drogen namelijk nog sneller bij hoge temperaturen.
Buiten schilderen in de regen
Hoewel je waarschijnlijk zelf al geen zin hebt om in de regen te schilderen, is het ook niet goed voor het schilderwerk. Buitenschilderwerk aanbrengen wanneer het regent is dus een no go.
Ook wanneer het later op de dag nog gaat regenen, is het aan te raden om even te wachten met schilderen. In de meeste gevallen droogt de verf op zo’n dag namelijk minder snel, omdat de luchtvochtigheid op zulke dagen hoger is.
Als het schilderwerk niet goed droog is als het gaat regenen, kan de regen kraters en kringen in de laklaag veroorzaken. Het enige wat je dan kunt doen, is de verflaag alsnog laten drogen, opnieuw opschuren en een nieuwe verflaag aanbrengen.
Mocht je toch willen schilderen op een dag met wisselvallig weer, kies dan voor een extra sneldrogende verf, zoals Sigma Rapid Gloss en Sigma Rapid Satin. Door de snelle droging, verklein je de kans op regenschade.
Buiten schilderen in de wind
Zand en vuil hechten zich gemakkelijk aan schilderwerk dat nog niet is opgedroogd. Let daarom op dat het niet te hard waait op de dag dat je gaat schilderen.
Daarnaast kunnen deuren en ramen makkelijker dichtwaaien tijdens het schilderen met veel wind.
Wel zorgt wind ervoor dat de laklaag sneller droogt. Bij een wisselvallige dag met een hogere luchtvochtigheid kan dit een voordeel zijn, omdat je dan bij eventuele regenval een grotere kans hebt dat de laklaag droog is.
Elke verfsoort heeft echter haar eigen droogtijd en het is niet aan te raden om deze te versnellen. Met name de combinatie van veel zon en (warme) wind is niet bevorderlijk voor het eindresultaat.
Buiten schilderen met vorst
Buiten schilderen in de winter kan best. Tegenwoordig hebben fabrikanten de samenstelling van hun buitenverf aangepast waardoor ze qua droging en verwerking breder inzetbaar zijn. Met name bij lagere temperaturen biedt dit veel voordelen.
Ondanks deze nieuwe professionele verven die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, gaan vorst en verf nog altijd niet samen. Door vorst kan de verf niet goed drogen, daarom raden we buiten schilderen onder 0ºC af.
Wanneer kun je wel buiten schilderen in de winter?
Ondanks dat de perfecte buitentemperatuur om te schilderen boven de 10ºC ligt, kun je vanaf het vriespunt ook prima buiten schilderen.
De oude kwaliteit verf had als nadeel dat hij tijdens koude dagen wat dikker werd en daardoor stugger te verwerken was. Om toch een mooie vloei te realiseren, werd er weleens een scheutje terpentine bij de verf gedaan. Teveel verdunner is echter niet gunstig voor de dekking en laagdikte van de verf.
De nieuwe buitenverven hebben geen extra verdunning nodig. Die strijken fijn en vloeien mooi, ook als het kouder is. Denk hierbij aan de lakverf van Sigma. Deze verfsoorten drogen sneller bij temperaturen onder de 10°C dan oudere varianten. Voor meer informatie over de droogtijd van Wijzonol buitenverf of Sigma lakverf kan je het beste het productblad lezen.
Controleer de luchtvochtigheid
De belangrijkste parameter om te bepalen of je buiten kunt schilderen, is de relatieve luchtvochtigheid (kortweg R.V.).
De bovengrens bij de meeste buitenverven ligt op 65% R.V. Professionele verven kunnen tot maximaal 85% à 90% R.V. worden gebruikt om buiten te schilderen, mits het niet vriest.
Bij een hogere R.V., zoals bij dauw, mist en regen, kun je niet aflakken, omdat de verf dan slecht hecht en helemaal mat slaat. Dat wil zeggen dat de gekozen glansgraad niet tot zijn recht komt. Gebruik je bijvoorbeeld een hoogglanslak? Dan kan het zijn dat de uiteindelijke glansgraad niet meer wordt dan een lage zijdeglans. Dat is natuurlijk zonde!
Bij wisselvallig weer en hoge luchtvochtigheid is het aan te raden om je te beperken tot het gronden of overgronden van het te schilderen oppervlak. Duurzaam schilderwerk bestaat namelijk uit minimaal drie verflagen op nieuw of kaal hout: twee grondlagen en één aflaklaag. Het aflakken doe je het best in het voorjaar, wanneer het weer wat stabieler en droger is.
Tip! Ga je de ondergrond in de winter alvast (over)gronden? Laat de grondverf dan mengen in de aflakkleur. Dan ziet de ondergrond er alvast netjes uit en kun je later volstaan met één aflaklaag voor een perfecte dekking.
Hoe lang moet verf drogen?
De exacte droogtijd van verf wordt natuurlijk niet alleen beïnvloed door enkel de buitentemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. De ondergrond, laagdikte en wind spelen bijvoorbeeld ook een belangrijke rol. Houd dus altijd rekening met alle factoren en de droogstadia van de verflaag en zorg voor een geschikte buitenverf. Kortom, let op de droogtijd tijdens het buiten schilderen.